Pletený bič (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moja drahá stará mama robievala v detstve pre mňa tento koláč a nie je to nič iné ako kysnutý kakaový koláč spletený do tvaru biča alebo plnená kakaová vianočka. Tento recept venujem pamiatke mojej drahej starej mamy k jej 110.-tym narodeninám:-) S veľkou láskou na ňu spomínam.

90 minút
príprava
30 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, práškový cukor, ...
  2. ...do priehlbinky v múke som nadrobila droždie na cukor,...
  3. ...zaliala vlažným mliekom a nechala som vykysnúť kvások asi 15 minút.
  4. Zatiaľ som nachystala do misky práškový cukor,...
  5. ...pridala som práškové kakao...
  6. ...a vanilkový cukor.
  7. Ked kvások vykysol, priliala som olej a...
  8. ...rukami som dôkladne vypracovala hladké pružné polomäké cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky.
  9. Bez dalšieho kysnutia som z cesta vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 rovnakých častí,....
  10. ...tie som vytvarovala na bochníčky, prikryla som ich čistou utierkou a nechala na teple 30 minút vykysnúť.
  11. Zatiaľ som pridala ku zmesi na krém plátky zmäknutého čerstvého masla...
  12. ...a pomocou vidličky som ho spracovala na kakaový krém.
  13. Zatiaľ už som mala bochníčky cesta vykysnuté a mohla som pokračovať v práci.
  14. Každý bochníček som rozvaľkala na jemne pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi veľkosti 40x20 cm,...
  15. ...natrela som kakaovým krémom tak, že po obvode som nechala asi 2 cm široký voľný okraj...
  16. ...všetky som stočila do závinu, oba konce som jemne stlačila, aby náplň nevytiekla.
  17. Na hornom konci som spojila tri záviny stlačením na seba, zasunutím spoja na spodok....
  18. ..a splietla som ich do vianočky, ako moja drahá stará mama hovorievala: "dievčatko moje, spletieš ako bič" :-) preto ten názov Pletený bič, tak ho volala :-)))
  19. Pletené biče som dala na plech vystlaný pečiacim papierom, prikryla čistou utierkou, nechala som koláče podkysnúť 30 minút, potom som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom...
  20. ..piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev 30 minút. Vybrala som ich a nechala na mriežke vychladnúť.
  21. Servírovala som na podnose k poobedňajšej kávičke a spomínala som s láskou na starú mamu. Pletený bič nie je vôbec presladený, kto chce, môže ešte posypať práškovým cukrom.
  22. Pohľad zblízka: koláč nadýchaný, s početnými okami, cesto má ľahučké ako páperie vdaka použitiu masla a oleja a veľmi chutný, vhodný aj ako pohostenie k čaju alebo ku káve či k mlieku na raňajky alebo ako samostatné sladké hlavné jedlo ako II. chod pre deti i dospelých.