Pletenky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Dnes mám voľno, tak som rodinke pripravila tieto pletenky, aby mali na raňajky čerstvé pečivko. Recept som našla na fb (pečempeceň), hneď ma zaujal a tak som ich upiekla. Naši sa do neho pustili ešte za tepla, s masielkom a marhuľovým lekvárom, k tomu biela káva, no dobrota :-)

8
porcií
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 20 ml vlažného mlieka a počkáme, kým sa urobí kvások. Potom pridáme žĺtok, soľ, masť, jogurt, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Miesime dovtedy, kým sa nelepí na steny misy. Vypracujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu pri izbovej teplote.
  2. Po nakysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a pár krát ho o pracovnú dosku hodíme, aby sa prevzdušnilo. Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť rozdelíme ešte na 3 časti, urobíme valčeky a pletieme ako vrkoč.
  3. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich kysnúť ešte 20 minút. Pokiaľ kysnú, zapneme rúru, na spodok položíme nejaký starý plech. Po vykysnutí bielok vyšľaháme s mliekom a potrieme každú pletenku. Posypeme ich makom; rascou a soľou. Dáme ich do rúry a na spodný plech dáme 250 ml horúcej vody. Pečieme na 190 °C asi 35-40 minút do zlatohneda. Spodný plech po 10 minútach vyberieme.
  4. Po upečení ich necháme vychladnúť na plechu. Striedka je mäkká, nadýchaná, zvonka sú chrumkavé.
  5. Počas pečenia sa Monty po príchode z vonku takto zohrieval :)