Kysnutý koláč

Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Cesto na tento pletenec je tiež s tvarohom. Koláč je jemný a mäkučký. Samozrejme, že plnka sa môže obmieňať podľa chutí.

30 minút
príprava
60, 10-15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny.
  2. Ja si pripravujem kysnuté cesto vo väčšine v pekárničke. Ináč si cesto pripravíme klasickým spôsobom. Cesto necháme vykysnuť.
  3. Kým cesto kysne, pripravím si jahôdky. Použila som mrazené. Jahody rozvarím s kr. cukrom. Keď sú jahody rozvarené, šťavu treba scediť a jahody popučiť.
  4. Cesto po vykysnutí prehniesť na doske a nechať ho 10 min. podkysnuť. Potom ho rozvaľkať do obdĺžnika. Na cesto natrieť jahody a na jahody rozmrviť čerstvý tvaroh. Posypať vanilkovým cukrom a zrolovať.
  5. Rolku pekne rozrezať na polovicu
  6. a popretáčať.
  7. Vložiť do vymastenej formy. (Ja som použila 27 cm.) Nechať ešte na teplom mieste podkysnuť, pred pečením potrieť žĺtkom a upiecť. Pečie sa pomaly ,10 min. pri 200 °C a potom 1 hod. pri teplote 160 - 170 °C, podľa typu rúry. Každý si musí odsledovať, lebo každá rúra pečie ináč. Vrch pletenca môže po určitom čase prykryť alobalom, aby sa vrch nespálil.
  8. Po upečení nechať vychladiť vo forme.
  9. Dobrú chuť.