Kysnutý koláč
Pletenec s jahodovo-tvarohovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Cesto na tento pletenec je tiež s tvarohom. Koláč je jemný a mäkučký. Samozrejme, že
plnka
sa môže obmieňať
podľa chutí.
30 minút príprava |
60, 10-15 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravím si suroviny.
- Ja si pripravujem kysnuté cesto vo väčšine v pekárničke. Ináč si cesto pripravíme klasickým spôsobom. Cesto necháme vykysnuť.
- Kým cesto kysne, pripravím si jahôdky. Použila som mrazené. Jahody rozvarím s kr. cukrom. Keď sú jahody rozvarené, šťavu treba scediť a jahody popučiť.
- Cesto po vykysnutí prehniesť na doske a nechať ho 10 min. podkysnuť. Potom ho rozvaľkať do obdĺžnika. Na cesto natrieť jahody a na jahody rozmrviť čerstvý tvaroh. Posypať vanilkovým cukrom a zrolovať.
- Rolku pekne rozrezať na polovicu
- a popretáčať.
- Vložiť do vymastenej formy. (Ja som použila 27 cm.) Nechať ešte na teplom mieste podkysnuť, pred pečením potrieť žĺtkom a upiecť. Pečie sa pomaly ,10 min. pri 200 °C a potom 1 hod. pri teplote 160 - 170 °C, podľa typu rúry. Každý si musí odsledovať, lebo každá rúra pečie ináč. Vrch pletenca môže po určitom čase prykryť alobalom, aby sa vrch nespálil.
- Po upečení nechať vychladiť vo forme.
- Dobrú chuť.