Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept)

Autor receptu: methi

Aloo Paratha. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.

10ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou.
  2. V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.
  3. Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 5-tim guľôčkam cesta 5 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta.
  4. Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na asi 1/2cm hrubú placku. Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov.
  5. Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku.
  6. Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na 1/2cm hrubú placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole.
  7. Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda.
  8. Hotovú placku potrieme maslom a uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká.
  9. Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.