Placky paratha plnené zemiakovou zmesou (fotorecept)
Autor receptu: methi
Aloo Paratha. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.
Postup
- Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou.
- V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.
- Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 5-tim guľôčkam cesta 5 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta.
- Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na asi 1/2cm hrubú placku. Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov.
- Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku.
- Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na 1/2cm hrubú placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole.
- Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda.
- Hotovú placku potrieme maslom a uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká.
- Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.