Pizzové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: valeri

tieto koláčiky sú akousi variantou slaného pečiva, ako napr. pagáčiky. Sú chutné a vydržia niekoľko dní mäkké.

Suroviny

Postup

  1. Z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Kým vykysne, postrúhame vychladnuté zemiaky. Keď máme kvások hotový z uvedených surovín vymiesime cesto a dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Salámu a syr, najlepšie stuhnuté z chladničky, postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme kečup, rozpustenú, ale nie horúcu Heru a všetko spolu dobre rozmiešame.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 bochníčkov, ktoré zľahka premiesime a postupne ich rozvaľkáme na tenko, najviac na 5 mm, natrieme plnkou ( tú si tiež nezabudnime rozdeliť na 6 častí) a zrolujeme. Keď je roládka hrubšia ako 3 cm ručne je ešte pošúľame a vytiahneme na doske, aby koláčiky neboli príliš veľké. Aj ja som ju musela vytiahnuť, až sa zmestila na dosku len krížom :-)). Potrieme je celú vajcom, môžme posypať sezamovým, ľanovým semiačkom, rascou, alebo strúhaným syrom .... podľa chuti
  3. a nožom krájame trojuholníky. Moja rada : otočte roládku tak aby ste spodný okraj cesta mali od seba, lepšie sa Vám budú koláčiky prekladať na plech. Ja všetko takéto pečiem na papieri alebo na silikónovej fólii.
  4. Treba pracovať rýchlo, lebo postup opakujeme ešte 5x. Ja radšej miesim 2 razy z 1/2 kg múky. Keď mám hotové jedno cesto a idem s ním robiť, zamiesim si druhé a kým z prvého narolujem a nakrájam koláčiky, druhé mi zatiaľ vykysne a pokraačujem. Pretože keď cesto prekysne, už pri pečení "nevyskočia a sú zadrhnuté a ťažké". Potom ich už len upiecť vo vopred vyhriatej trúbe na 250 st. asi 5-7 min. dopiecť pri teplote 150 tiež asi 5-7 do ružova - do chrumkava :-)) .