Pizzové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: valeri
tieto koláčiky sú akousi variantou slaného pečiva, ako napr. pagáčiky. Sú chutné a vydržia niekoľko dní mäkké.
Postup
- Z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Kým vykysne, postrúhame vychladnuté zemiaky. Keď máme kvások hotový z uvedených surovín vymiesime cesto a dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku:
Salámu a syr, najlepšie stuhnuté z chladničky, postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme kečup, rozpustenú, ale nie horúcu Heru a všetko spolu dobre rozmiešame.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 bochníčkov, ktoré zľahka premiesime a postupne ich rozvaľkáme na tenko, najviac na 5 mm, natrieme plnkou ( tú si tiež nezabudnime rozdeliť na 6 častí) a zrolujeme. Keď je roládka hrubšia ako 3 cm ručne je ešte pošúľame a vytiahneme na doske, aby koláčiky neboli príliš veľké. Aj ja som ju musela vytiahnuť, až sa zmestila na dosku len krížom :-)). Potrieme je celú vajcom, môžme posypať sezamovým, ľanovým semiačkom, rascou, alebo strúhaným syrom .... podľa chuti
- a nožom krájame trojuholníky. Moja rada : otočte roládku tak aby ste spodný okraj cesta mali od seba, lepšie sa Vám budú koláčiky prekladať na plech. Ja všetko takéto pečiem na papieri alebo na silikónovej fólii.
- Treba pracovať rýchlo, lebo postup opakujeme ešte 5x. Ja radšej miesim 2 razy z 1/2 kg múky. Keď mám hotové jedno cesto a idem s ním robiť, zamiesim si druhé a kým z prvého narolujem a nakrájam koláčiky, druhé mi zatiaľ vykysne a pokraačujem. Pretože keď cesto prekysne, už pri pečení "nevyskočia a sú zadrhnuté a ťažké".
Potom ich už len upiecť vo vopred vyhriatej trúbe na 250 st. asi 5-7 min. dopiecť pri teplote 150 tiež asi 5-7 do ružova - do chrumkava :-)) .