Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

K dnešnej šošovicovej polievke som spravila miesto II. chodu tento slaný koláč, po návrhu @methi premenovávam na Pizza. :-)

3
porcie
30 minút
príprava
8 - 10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jamky v preosiatej múke, premiešanej so soľou, som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som na teple vykysnúť kvások, asi 15 minút, pridala som olej, spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné lesklé mäkšie nelepivé cesto, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, údaj vody je orientačný, lebo závisí od kvality a vlhkosti múky. Suchšia múka potrebuje viac vody, vlhká menej.
  2. Kým cesto kyslo, pokrájala som datľové paradajky na polovice a pripravila som mini mozarellu.
  3. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho 3 bochníky, každý bochník som rozvaľkala do kruhu o hrúbke asi 2 mm.
  4. Pripravila som si predtým paradajkovú zmes na potieranie cesta, do misky som dala paradajkový pretlak nariedený troškou vody na roztierateľnú konzistenciu, pridala som soľ, prelisovaný cesnak, olej a dobre spolu premiešala.
  5. Rozvaľkaný kruh cesta som potrela pripravenou paradajkovou zmesou tak, že som po obvode nechala voľný pás široký asi 2 cm, na potretú časť som pokládla datlové paradajky a mini mozarellu,...
  6. ...posypala som posekanou bazalkou, mala som vlastnú mrazenú, dala som na vyhriaty plech vystlaný teflonovou foliou ...
  7. ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na vrchný rošt, piekla som do peknej ružovej farby, kým sa syr nerozpustil a paradajky primerane prepiekli, čo trvalo asi 8 - 10 minút, piekla som vždy iba jeden koláč, lebo bol dosť veľký.
  8. záber zblízka: je to veľmi chutný slaný koláč, môže sa podávať samostatne ako hlavný chod alebo ho môžete pokrájať na trojuholníky a podávať ako slanú chuťovku, tiež ako prílohu k sýtym polievkam na kyslo, pôvodne to mala byť pizza margherita, nuž ale cesto mi neuveriteľne rýchlo kyslo očividne pod rukami pri malom množstve droždia, takže som ho pizzou nenazvala a ani som ho neposypala ešte aj strúhaným syrom, pri pizza margherita správne má byť: okrem uvedených surovín má byť guľovitá mozarella pokrájaná na plátky + strúhaný parmezán, mnoho čerstvej bazalky, šťavnaté veľké paradajky, teraz nie sú a tenučké cesto na pizzu , vzala som inšpiráciu z tohoto receptu, prispôsobila som si ho a zostala pri pomenovaní ako slaný koláč, ktorý odporúčam vyskúšať všetkým milovníkom kysnutých koláčov a posúchov k sýtym polievkam, prajem Dobrú chuť :-)