Pizza a la Mireček
Autor receptu: kimlo
Túto pizzu si obľúbili moji synovia, recept som dal mnohým mojim známym a všetci si pochvaľovali.
4 porcie |
40 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto:
Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku s 1 lyžičkou cukru, nečakáme až vykysne kvások, hneď pridáme do múky (oba druhy múky predtým dobre premiešame), pridáme olej a soľ. Vypracujeme hladké vláčne nelepivé cesto ktoré rozdelíme na 2 bochníky, prikryjeme nejakou priesvitnou miskou a necháme vykysnúť na teplom mieste až zdvojnásobia svoj objem. Vyjdú z toho 2 veľké pizze. Potom cesto rukami (nie valčekom!) vyformujeme do okrúhleho tvaru, a položíme na trocha poolejovaný plech. Na plechu si ho ešte doformujeme, aby bolo v strede tenké a okraje trocha hrubšie. V trocha oleja vymiešame 1/2lyžičky mletej papriky a strúčik roztlačeného cesnaku. Touto zmesou dobre potrieme okraje po obvode cesta.
- Omáčka:
Cibuľu nadrobno nasekáme a opražíme na oleji, pridáme rozmixované rajčiny, trocha vegety a rozvaríme. Namiesto rajčín môžeme použiť aj rajčinové pyré z obchodu alebo konzervu pretlaku. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Omáčka má mať skôr trocha planú chuť.
- Pripravené cesto potrieme omáčkou, posypeme oregánom, pridáme šampiňóny, na rezance nakrájanú šunku, kukuricu (nemusí byť), kúsky mozzarelly, nivy, pokrájané olivy a posypeme nahrubo nastrúhaným eidamom.
Elektrickú rúru predhrejeme na 200°C (ak máme plynovú tak naplno vyhrejeme a pizzu pečieme na rošte na najvrchnejšom poschodí) a pečieme 8 - 9 minút.