Pizza a la Mireček

Autor receptu: kimlo

Túto pizzu si obľúbili moji synovia, recept som dal mnohým mojim známym a všetci si pochvaľovali.

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Cesto: Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku s 1 lyžičkou cukru, nečakáme až vykysne kvások, hneď pridáme do múky (oba druhy múky predtým dobre premiešame), pridáme olej a soľ. Vypracujeme hladké vláčne nelepivé cesto ktoré rozdelíme na 2 bochníky, prikryjeme nejakou priesvitnou miskou a necháme vykysnúť na teplom mieste až zdvojnásobia svoj objem. Vyjdú z toho 2 veľké pizze. Potom cesto rukami (nie valčekom!) vyformujeme do okrúhleho tvaru, a položíme na trocha poolejovaný plech. Na plechu si ho ešte doformujeme, aby bolo v strede tenké a okraje trocha hrubšie. V trocha oleja vymiešame 1/2lyžičky mletej papriky a strúčik roztlačeného cesnaku. Touto zmesou dobre potrieme okraje po obvode cesta.
  2. Omáčka: Cibuľu nadrobno nasekáme a opražíme na oleji, pridáme rozmixované rajčiny, trocha vegety a rozvaríme. Namiesto rajčín môžeme použiť aj rajčinové pyré z obchodu alebo konzervu pretlaku. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Omáčka má mať skôr trocha planú chuť.
  3. Pripravené cesto potrieme omáčkou, posypeme oregánom, pridáme šampiňóny, na rezance nakrájanú šunku, kukuricu (nemusí byť), kúsky mozzarelly, nivy, pokrájané olivy a posypeme nahrubo nastrúhaným eidamom. Elektrickú rúru predhrejeme na 200°C (ak máme plynovú tak naplno vyhrejeme a pizzu pečieme na rošte na najvrchnejšom poschodí) a pečieme 8 - 9 minút.