Plnený pita chlieb

Pitapizza (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jedinečné spojenie pita chlebu a pizze, takpovediac plnený pita chlieb :) Výborné pečivo, ktorého plnku môžete zakaždým obmieňať.

11 ks
porcií
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si do misky dáme mlieko, vlažnú vodu, 2 KL cukru a droždie. Dobre to rozmiešame metličkou. Potom pridáme olej, 4 kopcovité PL jogurtu, soľ a znova dobre rozhabarkujeme. Napokon do tekutej zmesi postupne prisypávame múku a rukou múku stále dobre premačkáme, aby nezostali hrčky. Vytvorí sa nám polomäkké cesto, ktoré sa síce odlepuje od misy, ale o ruky sa ešte poriadne lepí. Cesto má byť jemné a také elastické. Napokon ho posypeme trochou múky a krátko vymiesime do bochníka. Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca 45 minút na teplejšie miesto kysnúť. Toto cesto je cesto na pita chlieb, ktorý nájdete tiež medzi mojimi receptami :-)
  2. Kým cesto kysne, pripravíme všetko potrebné na plnku. My máme radi tuniakovú plnku, takže som pripravila tuniaka v oleji, cibuľu, plátkovú goudu a ešte nastrúhaný klasický ementál. Ďalej na druhú plnku salámu. Plnky a syry si každý môže prispôsobiť svojej chuti :-) Ako paradajkový podklad som zmiešala kvalitnejší pretlak s oreganom a cesnakom, ktorý som zriedila s trochou vody. Ale kľudne si podľa chuti môžete dať aj kečup.
  3. Nakysnuté cesto pokrájame na 11 rovnakých kúskov, ktoré následne znova premiesime do bochníčkov. Používajte naozaj len minimum múky.
  4. S bochníčkami už aj pracujeme ďalej... Bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 21-22 cm. Najprv ho natrieme trochou pretlaku, položíme plátok syra, následne cibuľu a tuniaka a trošku to osolíme. Potom už len posypeme strúhaným syrom a trochou oregana :-) Tak isto som postupovala aj so salámovou plnkou.
  5. Napokon naše pita chlebíky uzavrieme podľa fotopostupu a poukladáme ich na plech s papierom. Takto na plechu ich necháme podkysnúť 10-15 minutiek. Vlastne kým sa nám vyhreje rúra.
  6. Podkysnuté natrieme mliekom, ktoré sme zmiešali s olejom a pitapizze dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 200 °C na 20 minút.
  7. Upečené pitapizze necháme trochu vychladnúť ;-P
  8. Pečivo je fantastické! Cesto skvelé s bohatou šťavnatou plnkou, ktorú môžete zakaždým podľa chuti obmieňať ;-P Dobrú chuť !
  9. Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a aj na mojom novom YOUTUBE kanáli :-)