Plnený pita chlieb
Pitapizza (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Jedinečné spojenie pita chlebu a pizze, takpovediac plnený pita chlieb :) Výborné pečivo, ktorého plnku môžete zakaždým
obmieňať.
11 ks porcií |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si do misky dáme mlieko, vlažnú vodu, 2 KL cukru a droždie. Dobre to rozmiešame metličkou. Potom pridáme olej, 4 kopcovité PL jogurtu, soľ a znova dobre rozhabarkujeme. Napokon do tekutej zmesi postupne prisypávame múku a rukou múku stále dobre premačkáme, aby nezostali hrčky. Vytvorí sa nám polomäkké cesto, ktoré sa síce odlepuje od misy, ale o ruky sa ešte poriadne lepí. Cesto má byť jemné a také elastické. Napokon ho posypeme trochou múky a krátko vymiesime do bochníka. Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca 45 minút na teplejšie miesto kysnúť. Toto cesto je cesto na pita chlieb, ktorý nájdete tiež medzi mojimi receptami :-)
- Kým cesto kysne, pripravíme všetko potrebné na plnku. My máme radi tuniakovú plnku, takže som pripravila tuniaka v oleji, cibuľu, plátkovú goudu a ešte nastrúhaný klasický ementál. Ďalej na druhú plnku salámu. Plnky a syry si každý môže prispôsobiť svojej chuti :-) Ako paradajkový podklad som zmiešala kvalitnejší pretlak s oreganom a cesnakom, ktorý som zriedila s trochou vody. Ale kľudne si podľa chuti môžete dať aj kečup.
- Nakysnuté cesto pokrájame na 11 rovnakých kúskov, ktoré následne znova premiesime do bochníčkov. Používajte naozaj len minimum múky.
- S bochníčkami už aj pracujeme ďalej...
Bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 21-22 cm. Najprv ho natrieme trochou pretlaku, položíme plátok syra, následne cibuľu a tuniaka a trošku to osolíme. Potom už len posypeme strúhaným syrom a trochou oregana :-) Tak isto som postupovala aj so salámovou plnkou.
- Napokon naše pita chlebíky uzavrieme podľa fotopostupu a poukladáme ich na plech s papierom. Takto na plechu ich necháme podkysnúť 10-15 minutiek. Vlastne kým sa nám vyhreje rúra.
- Podkysnuté natrieme mliekom, ktoré sme zmiešali s olejom a pitapizze dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 200 °C na 20 minút.
- Upečené pitapizze necháme trochu vychladnúť ;-P
- Pečivo je fantastické! Cesto skvelé s bohatou šťavnatou plnkou, ktorú môžete zakaždým podľa chuti obmieňať ;-P
Dobrú chuť !
- Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a aj na mojom novom YOUTUBE kanáli :-)