Pita s jogurtovo-smotanovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: eldina

alebo Miláčik v piškóte :)), lebo tak chutí

36
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /čo sa týka cukru, pridajte si podľa seba/....múku majte 1 kg, pre istotu..:) ak by cesto viac "pilo"..
  2. do múky pridať prášok do pečiva, zmiešať, pridať žĺtky, cukor, zmäknuté maslo (izbovej teploty), mlieko, zamiesiť cesto (skoro nelepivé, aj ked s maslom je to ťažké:)) )..rozdeliť ho na dva kusy, druhý diel podeliť na 4 loptičky a tie dať na pol hodinu do mrazničky /neskôr ich budeme strúhať na koláč, tak aby sa lepšie strúhalo/
  3. veľký plech si vymazať maslom, posypať hrubou múkou....polovicu cesta, čo ostalo , vyvaľkať a dať na plech...ani sa nesnažte vyvaľkané cesto preniesť na plech valčekom-nedá sa!!.......:) takže vyvaľkané cesto z pracovnej dosky po kúskoch preniesť na plech..:)....je to aj tak jedno, maslové cesto sa pri pečení spojí
  4. a dať ho na chvíľu do chladničky /čaká sa totiž na cesto v mrazničke/.....asi za pol hodinu spojiť biely jogurt a smotanu, pridať cukor/oba/ a hrubú múku...vyšľahať sneh z bielkov a zľahka vmiešať do smotany..
  5. masu vyliať na plech
  6. cesto, ktoré bolo medzitým v mrazničke, nastrúhať na hrubom struháku na koláč..
  7. piecť v predhriatej trúbe na 180 °C, asi 40 minút....po 10 minútach koláč prekryť papierom na pečenie, aby zhora nezhorel...
  8. do pol hodiny sa dá krájať......na obrázku mám koláč s čučoriedkovou omáčkou/čučoriedky, trochu vody a cukor chvíľu povariť a ponorným mixérom vymixovať/