Pita chlieb

Autor receptu: tetrisss

Tento chlieb som našla na stránke receptov Coop jednota a keďže som zistila, že je to najlepšia príloha ku grilovaniu, ktoré má teraz určite zelenú, tak Vám ho ponúkam aj s mojimi dodatkami.

6
porcií
10 minút
príprava
12 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nádoby dáme vodu a kvasnice, prešľaháme vidličkou, pridáme 3 hrnčeky múky, rozmiešame, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a ešte 2 hrnčeky múky, vypracujeme cesto. Potom ho preložíme na dosku posypanú múkou a ešte uhnetieme az do podoby nelepivého mäkkého cesta. Cesto potom potrieme celé olejom a uložíme do misy a necháme kysnúť asi hodinu.
  2. Cesto predelíme na 4 časti. Na plech, vystlaný papierom na pečenie vytiahneme každý kúsok cesta do oválu 1,5 cm hrubého. Cesto potrieme olejom, posypeme soľou a posypeme majoránom. Potom použijeme radielko, alebo krájač na pizu a cesto takmer prekrájame na pásy 2,5 cm široké.
  3. Potom vezmeme ručičky a ešte poprepichujeme tie škáry, aby sa nám potom dali tie pásy odtrhnúť. Videla som tento chlieb robiť v Turecku len prstami, ale mne sa to nepodarilo. Možno, že nemám správne nechty, kto má umelé, môže skúsiť :).
  4. Takto spracujeme dva kusy cesta. Druhé dva vytiahneme, a na polovicu cesta dáme na kúsky nakrájané sušené paradajky v oleji, kľudne tam dáme aj tú bazalku z oleja, priklopíme a pokračujeme ako s tými prvými cestami. Vrch potrieme olejom z tých paradajok a posypeme soľou a sezamom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 10 až 12 minút. Necháme vychladnúť, nalámeme, podávame a tešíme sa , ako ušetríme mäsko na grilovačke.
  5. Ešte taký malý dodatok, ak nám niečo z chlebíka ostane, zabalíme to do utierky, aby chlieb nevyschol. Potom pásy prekrojíme po dľžke a hrúbke, dáme do hriakovača a máme krásne sucháriky. Tieto môžeme natriet maslom, alebo syrom.