Pita chlieb - placky (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Tento typ chlebovych placiek je tu velmi popularny a sluzi ako doplnok k jedlam, alebo sa do neho zabalia rozne upravy salatov a masa s dresingami a jedia sa ako samostatne jedlo. Moj najoblubenejsi je original "Turecky Doner Kebab" Prave som ich piekla v utorok, a mozem doporucit, ze ak mate "kamen na pecenie pizze", tak ich robte priamo na nom. Moja priatelka pecie z tohto cesta placky na horaku na zeleznom palacinkari, pretoze nepouziva ruru a vysli jej tiez velmi dobre.

8-10
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 230 °C °C

Suroviny

Postup

  1. Mozeme použit aj cerstve droždie (15-20 gr), vtedy si kvasok nerobim. Zo suchych droždi urobime kvasok a ked zacne bublat, vymiesime si vlacne cesto pokial sa nelepi na ruky.
  2. Vymastime si misku a vlozime do nej cesto a nechame ho kysnut pri izbovej teplote aspon 1 hodinu. Cesto si rozdelime na 8-10 guliek, tieto necham podkysnut znova asi tak 20 minut a potom ich rozvalkam na placku velkosti 20 cm.
  3. Je dobre aby sme si ruru nechali vyhriat na najvyssej teplote zaroven s plechom, alebo kamenom, na ktorom placky pecieme. Ja peciem placky po 2 bud na suchom plechu, alebo na peciacom kameni, na ktorom peciem aj pizzu. Tento mam polozeny uplne na spodku rury pri elektrickom elemente (ja mam plyn) a nan polozime 2 placky, ktore pecieme 3-4 minuty- prevratime a dopeciem dalsie 2 minuty.
  4. Placky sa krasne nafuknu, ked ich vyberiem, prepichnem, aby sa para uvolnila necham troska ochladnut a zabalim do papieroveho, alebo lanoveho obruska aby nevyschli. Takto mi vydrzia (ak!) tyzden zabalene v sacku a ostanu krasne vlacne. V pripade neskorsieho pouzitia ich pokropim troska vodou a prehrejem na palacinkarni alebo v rure a su ako cerstve. Taktiez sa daju pokrajat na trojuholnicky, tak opiect a podavat ako chips priloha k salatom a pomazankam. Cheers!