Pistáciový chlebík

Autor receptu: hanee

Slubila som ze pridam recept, tak tu je. Piekla som chlebík na týžden, tak si davku vydelte, podla potreby .o)

12 h. minút
príprava
50 minút
na 220 °C

Postup

  1. Vypracujeme kysnuté cesto: Do misky v postupnosti ako som uvadzala do surovin, nasypeme vsetky "suche" suroviny, premiesame, a pridame, olej, smotano a podla potreby prilievame vlaznu vodu, podla toho kolko muka vypije. Prisypeme semena a oriesky, miesame podla potreby na skor tuhsie cesto.
  2. Pracovala som po velmi dlhom case opat so susenym drozdim ( pred tym sa mi to nikdy nedarilo) Tak som si cesto pre istotu spracovala vecer a nechala som ho v mise pod utierkou pracovat celu noc. Na moje velke potesenie rano az pretekalo z misy, nakyslo viac ako som ocakavala. Susene drozdie sa "pochlapilo" narobilo v chlebiku krasne velke diery.
  3. Cesto som na pomucenej doske spracovala na dva velke chleby cez cely plech, dva posuchy /lebo manzel si rad chleba lame, nemusi moc striedku) a jeden krasny okruhly bochnik. Pred vlozenim do pece som potrela vodou aby dobre drzali semiacka na chlebiku. Inak stadard som dodrzala, ocelova miska s vodou na spodku truby na odparovanie vody, pocas pecenia som chlebik uz nepotierala. Výsledné "súchlebie"
  4. Chleba vydrzal krasny makucky bez zmieny chuti a tvaru 5 dni... asi by vydrzal aj viac, len hlad a chut ho premohli .o)