Pistáciové minibábovky

Pistáciové minibábovky s malinovým krémom

Autor receptu: siuuu

Jemný pistáciový korpus a jemne kyselkavý malinový krém je výborná kombinácia.* Ja milujem pistácie a pistáciovú chuť všeobecne. Na tieto minikrásky som sa chystala už dávno, ale ich čas prišiel až teraz. Určite som ich nerobila posledný krát. Recept na korpus je z internetu, krém je môj (namiesto limetového krému som robila malinový). https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2022/04/pistaciove-mini-babovky-s-malinovym.html

6-7
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov, štipky soli a polovice kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s druhou polovicou cukru do peny, postupne pridávajte rozpustené a vychladnuté maslo, mleté pistácie, pistáciovú pastu, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Nakoniec ručne zľahka vmiešajte sneh. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (alebo aj bez špičky) rozdeľte cesto rovnomerne do silikónových formičiek na minibábovky - formičky neplňte až po vrch, cesto dosť narastie, naplňte tak 1 - 1,5 cm pod okraj formičky. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20-25 minút, podľa toho ako vám pečie rúra (vyskúšajte špajdľou).
  2. Pokiaľ sa pečú korpusy, pripravte si sirup, ktorý dodá korpusu vláčnosť - v malom hrnci uvarte spolu vodu a cukor, keď začne zmes vrieť, pridajte limetovú šťavu, premiešajte a nechajte prejsť varom. Upečené minibábovky opatrne vyberte z formičiek a ešte teplé zvrchu potrite sirupom - ja som vrch mini báboviek do sirupu jednoducho na 1-2 sekundy namočila.
  3. Na malinový rozvar som rozvarila mrazené maliny (asi 2 hrste) s trochou vody (2-3 PL), popučila som ich a prepasírovala. Pridala som trocha cukru, trocha limetovej šťavy, zmes som zredukovala (nechala som odpariť vodu) a nechala som čiastočne vychladnúť. Namiesto rozvaru môžete použiť aj riedky alebo rozriedený malinový lekvár bez zrniečok.
  4. Na krém vyšľahajte mascarpone, práškový cukor a smotanu, a postupne pridajte rozvar z malín (alebo redší malinový džem bez zrniečok). Premixujte. Krém dajte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naneste na vrch mini báboviek. Ozdobte podľa chuti.
  5. A keďže mi zvýšil krém, urobila som ešte túto mini tortičku (priemer 10 cm) - vizuálne možno nič moc, ale chuťovo je to výborná kombinácia (akurát nabudúce musím pistácie zomlieť na niečom inom ako mlynček na kávu - pretože mi z nich vznikla múka, a v ceste tá ich hrubšia štruktúra chýba) ...