Pistáciové makrónky (talianska meringue)

Autor receptu: sisok

Recept na makrónky z talianskej meringue plnené pistáciovou ganache + recept na domácu pistáciovú pastu. Tieto makrónky sa vydaria vždy (ak sa v postupe nič nepokazilo :)

15-20
porcií
40 minút
príprava
13-15 minút
na 140 °C

Postup

  1. Makrónky majú zopár pravidiel, ktoré je nutné dodržať. V prvom rade treba pomixovať mandľový prášok a práškový cukor. Keď je z nich úplne hladká múčka, preosejeme ich, aby sme odstránili posledné hrudky.
  2. V druhom rade- bielka musia byť čo najstaršie (ja ich nechávam aj 14dní v chladničke. Áno, áno, dobre čítate) a na izbovej teplote. 28g bielkov vylejeme do misky a môžeme pridať zopár kvapiek citrónu. Zatiaľ necháme stranou a vrátime sa ku ním o chvíľku.
  3. V menšom kastróliku si zmiešame vodu s cukrom a bez miešania ich privedieme k teplote 118°C. Keď sa sirup dostane k teplote 100°C, vrátime sa ku bielkam. Začneme ich na nízkom stupni šľahať na sneh a postupne zvyšovať stupeň rýchlosti. Keď je sirup na spomínaných 118°C, znižime rýchlosť metličiek a pomaličky nalejeme sirup na bielka. A pozor, aby sme nenaliali na okraje, aby nám sirup neodskočil po celej miske (to by sme mohli hneď zabudnúť na makrónky :). V tomto momente by nemali byť bielka kompletne vyšľahané, budeme ich ešte istý čas šľahať. Zvýšime rýchlosť metličiek a šľaháme cca 5 minút. Dostaneme tuhú a lesklú hmotu.
  4. Zvyšných 28g bielkov (tieto bielka nemusia byť staré, môžu byť aj čerstvé) zmiešame so zmesou práčkový cukor/ mandľový prášok, prípadne pridamé farbivo (v tomto prípade zelené) a miešame, až kým nám to trochu nezriedne.
  5. A ideme makrónkovať :) Trošku vyšľahaných bielok vmiešame do zmesi mandlí, nech nám to ešte viac zriedne. Makrónkuje sa tak ako pri francúzskej meringue - hmotu jemne z bokov do stredu a aj zospodu do strán, nech sa všetko jemne, ale poriadne premieša. Zvyšok bielkov vmiešame na 2 krát. Celú hmotu vlejeme do cukrárenského vrecka. Vrecko držíme kolmo na plochu (ja používam dno plechu otočeného naruby) a vrecko tlačime dovtedy, kým nedostaneme vhodnú veľkosť makrónku. Niekto má rád väčšie, niekto menšie. Keď je všetko cesto použité a makrónky sú vyformované, plech pobúchame o stôl, aby sme z nich dostali prípadne bublinky vzduchu. Necháme na suchom mieste odstáť asi 20 minút.
  6. Medzičasom si predhrejeme rúru na 140°C a keď si makrónky dostatočne oddýchli, vložíme ich do rúry. Čo sa týka doby pečenia, všetko závisi od rúry. No budeme sledovať - po 6 minútach by sa mala objaviť "spodná suknička" na makrónke. To je dobrý znak :) Odteraz budeme sledovať pozorne a budeme do mákroniek jemne šťuchať :) Keď do nej šťuchneme a ešte sa hýbe, nie je hotová. Keď je ešte nalepená na pečiacom papieri, ale už sa nehýbe, makrónka je hotová. Rúru vypneme, vyberieme plech a stiahneme z neho pečiaci papier s makrónkami. Necháme vychladnúť. Po 5 minútach by sa už mali odlepiť bez problémov a bez stopy na papieri. Jemne palcom zatlačíme spodnú stranu makrónky a do tohto malého kráterika budeme dávať plnku.
  7. PLNKA:
    Šľahačku spolu s pistáciovou pastou (recept nájdete na mojom blogu) zmiešame v menšom kastróliku a privedieme k varu. Horúcu šľahačku nalejeme na 2 krát na rozkrájanú čokoládu a necháme roztopiť (samozrejme jemne miešame, treba tomu pomôcť). Plnku nalejeme do vhodnej misky a vložíme do chladničky aspoň na 6hodín. A už stačí iba pospájať makrónky za pomoci čokoládovo-pistáciovej plnky. Môžeme do stredu vložiť malú malinu, nech to dodá trochu pepsu :)