Gaštanový zákusok
Piškótové donuty s gaštanovým krémom
Autor receptu: siuuu
Tvar donutiek sa mi veľmi páči. Pred zimnými sviatkami som si kúpila formu na donuty, pretože som chcela vyskúšať zdravšie brokolicové donuty. K týmto zdravším som sa ešte
nedostala (brokolica už čaká v chladničke), zato som už skúšala donuty z piškótového cesta. *
Tentoraz som chcela vyskúšať donutky plnené, na spôsob zákusku ... www.dobrotynatanieri.blogspot.com.
12 porcií |
15 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli na sneh. Postupne zašľaháme cukor a žĺtky. Jemne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a olej.
- Cesto dávkujeme do jemne pomastenej formy, ktorú položíme na pekáč. Dávala som asi 1-2 mm pod horný okraj. Malo by vyjsť 12 donutov (mám dve formy pod 6 donutov). Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 15 minút (mojej rúre to trvá 15 minút, u vás to môže byť kúsok iný čas - vyskúšame špajdľou). Donuty nechám vo forme úplne vychladnúť až potom ich vyberiem.
- Na krém vyšľaháme rozmrazené gaštanové pyré s mascarpone, cukrom a smotanou. Ja som prichutila aj troškou rumu, keďže som robila iba pre dospelákov. Vychladnuté donuty som prekrojila horizontálne na dve polovice a pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky som na spodnú polovicu nastriekala krém a jemne som priklopila druhou polovicou.
- Ja som nemala veľa času na zdobenie, tak som iba pofŕkala roztopenou Gold čokoládou, ktorá má veľmi lahodnú chuť a posypala zlato-bielymi cukrovými perličkami.