Pirohy z jogurtového cesta, k nim blesková paradajková polievka (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Vždycky som robila klasické pirohy,múka vajce,voda.Tieto pirohy robím už dosť dlho,ani
neviem kde som počula,že aj z mlieka je dobré cesto .Mala som doma veľký jogurt ,tak si
vravím,vyskúšam a uvidím.Na moje prekvapenie naši si to veľmi pochvaľovali a od vtedy
už ani iné nerobím.Robievam na viac spôsobou(,tvarohové lekvarové zo zemiakmi na
sladko omastené maslom,alebo plnené bryndzovov a mäsovov plnkov na slano so
škvarkami).Sú veľmi lahodné a veľmi chutné.
60 minút príprava |
10-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si jogurt a múku,
- vylejeme jogurt do misky a pridáme asi pol kg.múky a troška soli.Muku zmiešame s jogurtom a dáme na pomúčenu dosku.Na doske dohnetieme s pridaním ešte aspoň 20 dkg múky,tak aby cesto nebolo ani mäkké,ani tuhé.
- Pirohy som plnila dnes osolenými zemiakmi a pridala som suchu mätku záhradnú,(voláme jú Kurtoška).V zemiakoch urobí vôňu a príjemnú chuť.
- Kým som nemala vykrajovačky na pirohy,tak som robila pirohy o štyri rohy.
- Poto ich uvaríme v osolenej vode.ked začnú vrieť tak vyplávajú na povrch.Necháme 1-2 min vrieť a vyberieme ceditkom.
- Hned ich dáme iba na chvíľku do studenej vody a hned ich vyberieme.Alebo iba ich oplachneme pod tečucou studenou vodou.
- Orezky si nechám do polievky.
- Napísala som bleskova preto,lebo je hotová za 5 min.Z masla a múky urobíme záprašku...
- ...pridáme paradajkovu šťavu,(urobila som jú zo svojích ,ešte minulý rok).Premiešame a pridáme ešte aspoň 1 l horúcej vody , v ktorej sa závarali pirohy.
- Polievka za minútku vrie a pridáme orezky s cesta ,ktoré sa zvyšili z pirohov.Necháme 2 min povrieť a dochutíme.
- Do hotovej pridáme za lyžicu sladkej smotany na zjemnenie.