Pirohy z jogurtového cesta, k nim blesková paradajková polievka (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Vždycky som robila klasické pirohy,múka vajce,voda.Tieto pirohy robím už dosť dlho,ani neviem kde som počula,že aj z mlieka je dobré cesto .Mala som doma veľký jogurt ,tak si vravím,vyskúšam a uvidím.Na moje prekvapenie naši si to veľmi pochvaľovali a od vtedy už ani iné nerobím.Robievam na viac spôsobou(,tvarohové lekvarové zo zemiakmi na sladko omastené maslom,alebo plnené bryndzovov a mäsovov plnkov na slano so škvarkami).Sú veľmi lahodné a veľmi chutné.

60 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si jogurt a múku,
  2. vylejeme jogurt do misky a pridáme asi pol kg.múky a troška soli.Muku zmiešame s jogurtom a dáme na pomúčenu dosku.Na doske dohnetieme s pridaním ešte aspoň 20 dkg múky,tak aby cesto nebolo ani mäkké,ani tuhé.
  3. Pirohy som plnila dnes osolenými zemiakmi a pridala som suchu mätku záhradnú,(voláme jú Kurtoška).V zemiakoch urobí vôňu a príjemnú chuť.
  4. Kým som nemala vykrajovačky na pirohy,tak som robila pirohy o štyri rohy.
  5. Poto ich uvaríme v osolenej vode.ked začnú vrieť tak vyplávajú na povrch.Necháme 1-2 min vrieť a vyberieme ceditkom.
  6. Hned ich dáme iba na chvíľku do studenej vody a hned ich vyberieme.Alebo iba ich oplachneme pod tečucou studenou vodou.
  7. Orezky si nechám do polievky.
  8. Napísala som bleskova preto,lebo je hotová za 5 min.Z masla a múky urobíme záprašku...
  9. ...pridáme paradajkovu šťavu,(urobila som jú zo svojích ,ešte minulý rok).Premiešame a pridáme ešte aspoň 1 l horúcej vody , v ktorej sa závarali pirohy.
  10. Polievka za minútku vrie a pridáme orezky s cesta ,ktoré sa zvyšili z pirohov.Necháme 2 min povrieť a dochutíme.
  11. Do hotovej pridáme za lyžicu sladkej smotany na zjemnenie.