Pirohy so strúhaným perníkom a tvarohovým krémom

Autor receptu: timara

Inšpiráciou mi bola návšteva v českých Beskydách, kde som si okrem tradičnej kyselice a frgálu pochutnala aj na lekvárových taštičkách so strúhaným perníkom. Pri ďaľšom výlete, sme si z Čiech, ako suvenír priniesli úžasný černicový džem. Chýbala už len posledná - kľúčová surovina a to perník na strúhanie. Po bezúspešnom pátraní a zistení, že väčšina ľudí u nás o ňom nikde, nikdy nepočula :) mi nezostávalo nič iné, len ho upiecť. No a tu je moja spomienka na letné výlety po Česku . . .

2-3
porcie
30 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak nemáme perník na strúhanie z obchodu, je najlepšie si ho upiecť deň vopred. Zmiešame sypké suroviny, v druhej miske tekuté a nakoniec zmes spojíme (najlepšie kuchynským robotom, lebo cesto sa veľmi lepí). Malý pekáč si vystlieme papierom na pečenie a mokrými rukami zmes rozprestrieme (ja som cesto neuhládzala, ale prstami urobila priehlbinky, aby perník aj po upečení a nakrájaní vyzeral pekne ;). Pečieme pri teplote 160 stupňov cca trištvrte hodiny. Perník po miernom vychladnutí nakrájame (po úplnom vychladnutí to pôjde veľmi ťažko). Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
  2. Pirohy pripravíme z uvarených, vychladnutých, ošúpaných, nastrúhaných zemiakov, ku ktorým pridáme jedno vajíčko, štipku soli a prisypujeme múku (neuvádzam presné množstvo, nakoľko to závisí od veľkosti zemiakov, vajíčka aj od samotnej múky, niektorá "vypije" viac), pokým nevznikne vláčne cesto, ktoré už sa nelepí. Pirohy plníme hustým džemom alebo lekvárom, aby pri varení nevytiekol. Po uvarení a scedení pirohy prelejeme maslom, aby sa nezlepili.
  3. Pirohy som pôvodne ochutnala s kopčekom kyslej smotany, ale v jednom z čísel Apetitu bol k lekvárovým taštičkám naservírovaný tvarohový krém a tak som sa rozhodla preň. Pripravíme si ho vyšľahaním krémového tvarohu, práškového cukru, vanilkového extraktu (najlepšie doma vyrobeného), nastrúhanej citrónovej kôry, dochutené citrónovou šťavou.
  4. Pirohy podávame posypané nastrúhaným perníkom, práškovým cukrom, preliate roztopeným maslom s kopčekom tvarohového krému.