Pirohy plnené tvarohom, ricottou a špenátom
Autor receptu: adakovalinka
Pirohy patria medzi moje obľúbené jedlá. Vystriedala
som už mnoho rôznych receptov a
momentálne pripravujem cesto podľa @Ancicka. Cesto
je veľmi rýchle, jednoduché,
pekne sa rozvaľká a k tejto plnke sa podľa môjho názoru
hodí viac ako zemiakové. Link:
http://varecha.pravda.sk/recepty/pirohy-z-jogurtoveho-
cesta-k-
nim-bleskova-parad/15584-recept.html
6 porcií |
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto robím presne podľa @ancicka. Hustý jogurt, alebo smotanu zmiešame s 500g múky a štipkou soli. Cesto položíme na pomúčenú dosku a ak si ešte „pýta múku“ premiesime ho na doske. Väčšinou pridám ešte okolo 30g múky, aby bolo cesto jemné. Cesto prekryjeme a nechám odpočívať asi pol hodiny.
- Plnka: zemiaky ošúpeme a uvaríme. Vychladené zemiaky nahrubo postrúhame, vmiešame ricottu a tvaroh. Špenát si umyjeme, zalejeme vriacou vodou a precedíme. Nasekáme najemno a ešte raz precedíme. Pridáme do zmesi. Dochutíme štipkou muškátového oriešku, soľou a korením podľa chuti.
- Cesto si rozdelíme na 3 časti a rozvaľkáme na hrúbku asi 1-2mm. Vaľká sa veľmi ľahko a rýchlo. Pohárom si vykrojíme cesto a pridáme lyžicu plnky. Ja osobne pirohy uzatváram vidličkou. Je to veľmi rýchle, jednoduché a nie sú potrebné žiadne ďalšie pomôcky.
Pirohy vhodíme do vriacej vody a necháme variť tak, aby plávali na povrchu asi 2-3min. Dôležité je, aby sa neprevarili. Vyberáme naberačkou s dierkami, aby voda odtiekla a nedostala sa do nádoby s hotovými pirohami. Na hotové pirohy, ja osobne, používam rovný pekáč, aby sa neohýbali. Taktiež ich polievam trochou oleja, aby sa nezlepili.
- Servírujeme s kyslou smotanou a nasekanou pažítkou. Prajem dobrú chuť.