Pirohy - celozrnné ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Tento recept je môj, pôvodný mi dala suseda z časopisu Život, no a ja som si urobila zdravšiu verziu. Keďže chutili aj môjmu manželovi, bola som spokojná. Recept budem určite robiť častejšie.

30 - 32ks
porcií
10-15 minút
príprava
2 - 3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si:
  2. Rožky pokrájame na kocky. Pridáme štipku soli.
  3. Na rožky nalejeme sójové mlieko ( alebo si s vodou rozriedime suché sójové mlieko ).
  4. Mlieko nalejeme opatrne, aby sa rožky veľmi nerozmočil. Necháme 10 - 15 min. odpočinúť.
  5. Postupne pridávame špaldovú múku a premiešame.
  6. Na pomúčenej doske vygúlame cesto hrubé asi 3 - 5 mm.
  7. Vykrajovadlom na pirohy vykrajujeme cesto, plníme slivkovým lekvárom.
  8. Cesto preložíme na polovicu, položíme do formičky, zatlačíme kraje. Zvyšné cesto odkrojíme a ešte znovu spracujeme.
  9. Pirôžky poprekladáme na pomúčenú tácku. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu.
  10. No a hotové pirôžky všetky naraz vysypeme do vriacej vody. Necháme ich len 2 - 3 minúty zovrieť, aby vyplávali na povrch.
  11. Potom ich vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a jemne pomastíme, aby sa nezlepili.
  12. Rozpustíme si maslo a opatrne opražíme strúhanku.
  13. Môžeme ich podávať tiež s makom a trstinovým cukrom, mak alebo strúhanku ešte polejeme rozpusteným maslom. DOBRÚ CHUŤ !