Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú veľmi obľúbené syrové halušky,
nazývané ako Kasnocken, Knöpfle a inak, ide o cesto z múky, vajec, vody, ktoré sa
spracuje na hustejšie liate cesto, vyvaria sa z neho vo vriacej vode halušky a tie sa
ešte opečú na opraženej cibuli s rozpusteným syrom, je známych veľa variant, ktoré sú
charakteristické pre danú oblasť. Vybrala som rakúsky recept z Pinzgau.
4 porcie |
20 minút príprava |
3 - 4 minút na 100 °C |
Postup
- Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky,
- ...syr Gouda som pokrájala na maličké kocky,
- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ a spolu premiešala.
- Do jamky v múke som vyklepla vajcia,...
- ..priliala som studenú vodu,...
- ...zmiešala som niekoľkými pohybmi polievkovej lyžice na husté liate cesto na halušky, ktoré som nechala asi 20 minút odpočívať, cesto NEVYPRACOVÁVAŤ !!!, aby sa halušky pri sádzaní do vody neťahali.
- Nad osolenú vriacu vodu som položila haluškáreň a pretláčala som do vody lyžicou halušky, môžete halušky sádzať aj nožom z dreveného lopárika.
- Ked halušky vyplávali na povrch, povarila som ich ešte asi 2 - 3 minúty, ...
- ...potom som ich scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať z vody.
- Zatiaľ som dala na panvicu čerstvé maslo, nechala som ho rozpustiť.
- Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som syr a za stáleho miešania som ho nechala úplne rozpustiť.
- Na rozpustený syr som pridala odkvapkané scedené halušky...
- ..a za sústavného usilovného miešania som ich poopekala trošku do chrumkava a obracala, aby sa pekne obalili cibuľovo - syrovou zmesou.
- Horúce halušky som nabrala na taniere, posypala som ich pokrájanou petržlenovou vňaťou a podávala som so šalátom Lollo biondo, ktorý teraz u nás doma fičí :-) - výborne sme si pochutnali.
- Ide o jednoduché rýchle výdatné sýte jedlo, ktoré je výživné a veľmi chutné. Pinzgau je štvrť v juhozápadnej časti Salzburgu v Rakúsku, odkiaľ je tento recept. V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú syrové halušky mimoriadne obľúbeným starým tradičným ľudovým jedlom s mnohými obmenami, do cesta sa pridáva aj 5 - 6 vajec, mlieko s vodou v pomere 1:1 alebo len čisté mlieko, používajú sa horské syry, vyrobené u regionálnych malých súkromných výrobcov, pridáva sa i viac druhov syra rôzne skombinovaných, cibuľa môže byť pokrájaná na kocky alebo sa pridáva na vrch halušiek do hneda do chrumkava opražená cibuľa, halušky sa niekde premiešavajú navyše aj s kvalitnou domácou kyslou smotanou a zvyknú sa aj zapekať v pekáči pekne do zlato - hneda, inde sa opekajú do hneda a do chrumkava na panvici, zvyknú sa posypať hotové ešte petržlenovou vňaťou alebo čerstvou pažítkou či opraženou cibuľou - možností je veľmi veľa, aj názvy sa líšia podľa jednotlivých regiónov a miestnych zvyklostí..