Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú veľmi obľúbené syrové halušky, nazývané ako Kasnocken, Knöpfle a inak, ide o cesto z múky, vajec, vody, ktoré sa spracuje na hustejšie liate cesto, vyvaria sa z neho vo vriacej vode halušky a tie sa ešte opečú na opraženej cibuli s rozpusteným syrom, je známych veľa variant, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Vybrala som rakúsky recept z Pinzgau.

4
porcie
20 minút
príprava
3 - 4 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky,
  2. ...syr Gouda som pokrájala na maličké kocky,
  3. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ a spolu premiešala.
  4. Do jamky v múke som vyklepla vajcia,...
  5. ..priliala som studenú vodu,...
  6. ...zmiešala som niekoľkými pohybmi polievkovej lyžice na husté liate cesto na halušky, ktoré som nechala asi 20 minút odpočívať, cesto NEVYPRACOVÁVAŤ !!!, aby sa halušky pri sádzaní do vody neťahali.
  7. Nad osolenú vriacu vodu som položila haluškáreň a pretláčala som do vody lyžicou halušky, môžete halušky sádzať aj nožom z dreveného lopárika.
  8. Ked halušky vyplávali na povrch, povarila som ich ešte asi 2 - 3 minúty, ...
  9. ...potom som ich scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať z vody.
  10. Zatiaľ som dala na panvicu čerstvé maslo, nechala som ho rozpustiť.
  11. Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...
  12. ...pridala som syr a za stáleho miešania som ho nechala úplne rozpustiť.
  13. Na rozpustený syr som pridala odkvapkané scedené halušky...
  14. ..a za sústavného usilovného miešania som ich poopekala trošku do chrumkava a obracala, aby sa pekne obalili cibuľovo - syrovou zmesou.
  15. Horúce halušky som nabrala na taniere, posypala som ich pokrájanou petržlenovou vňaťou a podávala som so šalátom Lollo biondo, ktorý teraz u nás doma fičí :-) - výborne sme si pochutnali.
  16. Ide o jednoduché rýchle výdatné sýte jedlo, ktoré je výživné a veľmi chutné. Pinzgau je štvrť v juhozápadnej časti Salzburgu v Rakúsku, odkiaľ je tento recept. V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú syrové halušky mimoriadne obľúbeným starým tradičným ľudovým jedlom s mnohými obmenami, do cesta sa pridáva aj 5 - 6 vajec, mlieko s vodou v pomere 1:1 alebo len čisté mlieko, používajú sa horské syry, vyrobené u regionálnych malých súkromných výrobcov, pridáva sa i viac druhov syra rôzne skombinovaných, cibuľa môže byť pokrájaná na kocky alebo sa pridáva na vrch halušiek do hneda do chrumkava opražená cibuľa, halušky sa niekde premiešavajú navyše aj s kvalitnou domácou kyslou smotanou a zvyknú sa aj zapekať v pekáči pekne do zlato - hneda, inde sa opekajú do hneda a do chrumkava na panvici, zvyknú sa posypať hotové ešte petržlenovou vňaťou alebo čerstvou pažítkou či opraženou cibuľou - možností je veľmi veľa, aj názvy sa líšia podľa jednotlivých regiónov a miestnych zvyklostí..