Pikantné rybacie fašírky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nikdy som predtým rybacie fašírky nerobila. Skúsila som a boli dobré. Na ich prípravu som použila mrazenú modrú tresku, ktorú som rozmixovala, ochutila som ju mletým čierny korením, soľou, cesnakom, štipľavou sušenou paprikou, petržlenovou vňaťou a citronovou šťavou. Zmes som zahustila múkou a strúhankou. Upečené fašírky som podávala so zemiakovou kašou a paradajkovým šalátom.

4
porcie
12 h minút
príprava
8 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Rybku som nechala rozmraziť pozvoľna 12 hodín /večer som ju vybrala z mrazničky/ pri izbovej teplote, ako mi to nedávno odporučil @rybarkuchár. Naozaj sa s ňou veľmi dobre pracuje, odporúčam aj iným tento postup. Možno použiť akúkoľvek inú mrazenú rybu, tiež varenú alebo pečenú, prípadne ich zvyšky.
  2. Očistila som a pokrájala zemiaky na prípravu zemiakovej kaše.
  3. Pokrájala som na drobno štipľavú papričku. Možno použiť aj feferonku, chilli papričky alebo vločky chilli papričiek.
  4. Filé z rybky som umyla vodou, osušila papierovou utierkou a rozmixovala pomocou ponorného mixéra. Možno aj zomlieť na mäsovom mlynčeku. Varenú rybku stačí rozdrobiť vidličkou, pečenú tiež, ale treba ju zbaviť kostí.
  5. Pridala som k rybke vajcia, pokrájanú štipľavú papriku,...
  6. ...a posekanú petržlenovú vňať.
  7. Vytlačila som šťavu z polovice citrona, ktorú som priliala k rybke.
  8. Pridala som múku a celé som dobre premiešala.
  9. Do zmesi som pridala prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie, soľ a celé som znovu premiešala.
  10. Zahustila som strúhankou na tvarovateľnú hmotu,...
  11. ...z ktorej som vlhkými rukami vyformovala fašírky. Dala som ich na 15 minút do mrazničky. Zatiaľ som pripravila zemiakovú kašu z uvarených zemiakov, zohriateho mlieka a masla obvyklým spôsobom. Fašírky som vyprážala na panvici s rozpáleným olejom, najprv 2 minúty na maximálnom plameni, potom 2 minúty na polovičnom plameni a dosmažila som ich aj z druhej strany pekne do červeno-hnedej farby.
  12. Podávala som ich horúce s mesiačikmi citrona, zemiakovou kašou a paradajkovým šalátom.
  13. A tu je prierez rybacou fašírkou.