Pikantné rybacie fašírky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Nikdy som predtým rybacie fašírky nerobila. Skúsila som a boli dobré. Na ich prípravu som použila mrazenú modrú tresku, ktorú som rozmixovala, ochutila som ju mletým čierny korením, soľou, cesnakom, štipľavou sušenou paprikou, petržlenovou vňaťou a citronovou šťavou. Zmes som zahustila múkou a strúhankou. Upečené fašírky som podávala so zemiakovou kašou a paradajkovým šalátom.
4 porcie |
12 h minút príprava |
8 minút na 100 °C |
Postup
- Rybku som nechala rozmraziť pozvoľna 12 hodín /večer som ju vybrala z mrazničky/ pri izbovej teplote, ako mi to nedávno odporučil @rybarkuchár. Naozaj sa s ňou veľmi dobre pracuje, odporúčam aj iným tento postup.
Možno použiť akúkoľvek inú mrazenú rybu, tiež varenú alebo pečenú, prípadne ich zvyšky.
- Očistila som a pokrájala zemiaky na prípravu zemiakovej kaše.
- Pokrájala som na drobno štipľavú papričku. Možno použiť aj feferonku, chilli papričky alebo vločky chilli papričiek.
- Filé z rybky som umyla vodou, osušila papierovou utierkou a rozmixovala pomocou ponorného mixéra. Možno aj zomlieť na mäsovom mlynčeku. Varenú rybku stačí rozdrobiť vidličkou, pečenú tiež, ale treba ju zbaviť kostí.
- Pridala som k rybke vajcia, pokrájanú štipľavú papriku,...
- ...a posekanú petržlenovú vňať.
- Vytlačila som šťavu z polovice citrona, ktorú som priliala k rybke.
- Pridala som múku a celé som dobre premiešala.
- Do zmesi som pridala prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie, soľ a celé som znovu premiešala.
- Zahustila som strúhankou na tvarovateľnú hmotu,...
- ...z ktorej som vlhkými rukami vyformovala fašírky. Dala som ich na 15 minút do mrazničky. Zatiaľ som pripravila zemiakovú kašu z uvarených zemiakov, zohriateho mlieka a masla obvyklým spôsobom. Fašírky som vyprážala na panvici s rozpáleným olejom, najprv 2 minúty na maximálnom plameni, potom 2 minúty na polovičnom plameni a dosmažila som ich aj z druhej strany pekne do červeno-hnedej farby.
- Podávala som ich horúce s mesiačikmi citrona, zemiakovou kašou a paradajkovým šalátom.
- A tu je prierez rybacou fašírkou.