Pikantné krémové zeleninovo-kuracie karí (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Nie je to kari v pravom slova zmysle... ja viem, ale toto jedlo jednoducho milujeme...je síce trošku náročnejšie na krájanie použitých surovín, ale inak celkom rýchle a jednoduché a vzhľadom na množstvo použitej zeleniny, ktorú možno do nemoty variovať, aj krásne farebné a zdravé :)

10
porcií
25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Deň vopred si naložíme kuracie prsia do marinády z Red curry pasty a oleja
  2. ...ktorá vyzerá nejak takto:
  3. Kuracie mäso nakrájame na rezančeky a prekladáme marinádou... Takto naložené mäso necháme cez noc v chlade - ak nemáme celú noc, tak minimálne cca 3-4 hodiny.
  4. Táto časť je na celom recepte najnáročnejšia - nakrájať si všetky suroviny na približne rovnaké kúsky - horný rad z ľava do prava: kapusta, mrkva, uchovec bazový alias judášovo ucho; dolný rad: pór, červená paprika, fialová cibuľa
  5. ...naložené kuracie mäso dáme prudko osmažiť - olej nepridávame, dosť ho je v marináde.
  6. ...naozaj len krátko - cca 3-4 minúty, kým sa mäsko zatiahne a zbelie (aby sme ho zbytočne nevysušili) - vyberieme ho z hrnca a necháme odpočívať mimo oheň.
  7. Do výpeku z mäsa pridáme mrkvu a kúsok masla (mne k mrkve nejak automaticky maslo patrí), chvíľočku (cca 2 minúty) podusíme
  8. ...potom pridáme kapustu, opäť chvíľočku (2 min) podusíme
  9. ...podlejeme vývarom - ja som dnes nemala, tak som len vodou vypláchla misku, v ktorej bolo naložené kuracie mäso.
  10. ...pripravíme si dochucovadlá - sójovú omáčku, rybaciu omáčku, solčanku, kari korenie a nasekané chilli papričky (vlastne chilli papričky nie sú nasekané, ale nastrihané - máme na ne špeciálne chilli nožničky - z manikúry, ale používame ich výhradne na strihanie chilli :)
  11. ...dochucovadlá pridáme k dusiacej sa zelenine
  12. ...vsypeme judášovo ucho a červenú papriku, minútku podusíme
  13. ...pridáme fialovú cibuľu a pór
  14. ...tu by bolo ideálne pridať čerstvú koriandrovú vňať, ale nemala som, tak som nasekala aspoň petržlenovú
  15. ...pridáme odpočinuté mäso
  16. ...vlejeme šľahačkovú smotanu (alebo ešte lepšie kokosové mlieko)
  17. ...časť so zahusťovaním som zabudla fotiť - keď som naliala šľahačkovú smotanu, tak som zarobila lyžicu solamylu s vodou, rozmiešala a vmiešala do masy, nechala prejsť varom, zamiešala a jedlo bolo hotové. U nás ho vždy musím robiť v najväčšom hrnci aký máme :)