Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi mäso na šťave a na víne, vybrala som hovädzie zadné a Cabernet Sauvignon,
mäso som pokrájala na rezne a pripravila na pikantný spôsob, je to veľmi chutná
kombinácia. Recept pridávam pre milovníkov hovädzeho na víne a pikantných jedál.
Fotky som robila ešte v čase, ked som nevedela, aký problém mám s objektívom
fotoaparátu v mobile, kým na to neprišiel náš milý varecháč @megdesign, preto mu
venujem tento výborný recept ako poďakovanie :-)
4 porcie |
30 minút príprava |
120 minút na 70-80 °C |
Postup- Hovädzie zadné som pokrájala na rezne, ktoré som po obvode narezala, aby sa pri pečení neskrútili a naklepala som ich.
- Naklepané rezne som osolila,...
- ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a...
- ...z oboch strán som ich obalila, pri opečení získajú jemnú chrumkavú kôrčičku, mäsko zostane pekne šťavnaté a opadaná múka zahustí šťavičku.
- Cesnak som pokrájala na plátky, čerstvý červený feferon na malé kúsky.
- V hrnci som rozpálila husaciu masť,...
- ...na ktorej som sprudka opiekla rezne z hovädzieho zadného najprv na jednej strane,...
- ...potom i na druhej strane pekne do hneda a do chrumkava, vybrala som ich na tanier.
- Vo výpeku som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, pridala som ešte čerstvo mleté čierrne korenie, krátko orestovala, bude mať lepšiu a výraznejšiu chuť,...
- ...pridala som plátky cesnaku a pokrájaného feferónu, orsetoval.a som len asi 1 minútu, kým sa cesnak krásne rozvoňal.
- Podliala som malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, vydusila som ho až na tuk, postup som opakovala 3x ako pri príprave perkeltu, cibuľa sa tým rozpadne, zahustí a výborne ochutí výslednú šťavu.
- Do výpeku som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť,...
- ...a pridala som domácu paradajkovú šťavu.
- Do tohoto koreneného paprikovo-cibuľového základu s cesnakom som vložila opečené rezne z hovädzieho zadného, za stáleho miešania som rezne ešte chvíľku poopekala - pozor nespáliť!!!
- Potom som mäso podliala horúcim domácim hovädzím vývarom do výšky rezňov,...
- ..prikryla pokrievkou a na miernom plameni za občasného podlievania vývarom som ich pomaly dusila do úplného zmäknutia - asi 120 minút. Nesolila som vôbec, lebo vývar je slaný dosť.
- Pripravila som si červené suché áno Cabernet sauvignon ročník 2006,..
- ...ktorým som podliala mäsko, ked už bolo takmer mäkké a prikryté pokrievkou...
- ...som ho dusila, kým nebolo úplne mäkké.
- Podávala som ho horúce, nám najviac chutilo na lôžku zo zemiakovej kaše, ja som si ešte pridala zelený feferón, ktorý som s chuťou prikusovala, môj priateľ veľmi chválil také, aké bolo :-) so smiechom vraví, že ja mám asi vyplechovaný žalúdok i pusu :DDD.
Verím, že @megdesign si tiež rád pochutná na tejto pikantnej dobrote na skvelom víne, aspoň dúfam :-)
- záber zblízka: mäsíčko pripravené týmto spôsobom sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, nevysušené,ale krásne šťavnaté, vynikajúca pikantná šťavička má úžasnú chuť použitých korenín, kvalitného červeného vína, dobrého mäska a ostaných surovín.
Odporúčam milovníkom hovädzieho mäsa a pikantných jedál na dobrom víne :-)
Dobrú chuť prajem :-)
|