Pikantné hovädzie zadné na Cabernet sauvignon (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi mäso na šťave a na víne, vybrala som hovädzie zadné a Cabernet Sauvignon, mäso som pokrájala na rezne a pripravila na pikantný spôsob, je to veľmi chutná kombinácia. Recept pridávam pre milovníkov hovädzeho na víne a pikantných jedál. Fotky som robila ešte v čase, ked som nevedela, aký problém mám s objektívom fotoaparátu v mobile, kým na to neprišiel náš milý varecháč @megdesign, preto mu venujem tento výborný recept ako poďakovanie :-)

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70-80 °C

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie zadné som pokrájala na rezne, ktoré som po obvode narezala, aby sa pri pečení neskrútili a naklepala som ich.
  2. Naklepané rezne som osolila,...
  3. ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením a...
  4. ...z oboch strán som ich obalila, pri opečení získajú jemnú chrumkavú kôrčičku, mäsko zostane pekne šťavnaté a opadaná múka zahustí šťavičku.
  5. Cesnak som pokrájala na plátky, čerstvý červený feferon na malé kúsky.
  6. V hrnci som rozpálila husaciu masť,...
  7. ...na ktorej som sprudka opiekla rezne z hovädzieho zadného najprv na jednej strane,...
  8. ...potom i na druhej strane pekne do hneda a do chrumkava, vybrala som ich na tanier.
  9. Vo výpeku som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, pridala som ešte čerstvo mleté čierrne korenie, krátko orestovala, bude mať lepšiu a výraznejšiu chuť,...
  10. ...pridala som plátky cesnaku a pokrájaného feferónu, orsetoval.a som len asi 1 minútu, kým sa cesnak krásne rozvoňal.
  11. Podliala som malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, vydusila som ho až na tuk, postup som opakovala 3x ako pri príprave perkeltu, cibuľa sa tým rozpadne, zahustí a výborne ochutí výslednú šťavu.
  12. Do výpeku som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala úplne rozpustiť,...
  13. ...a pridala som domácu paradajkovú šťavu.
  14. Do tohoto koreneného paprikovo-cibuľového základu s cesnakom som vložila opečené rezne z hovädzieho zadného, za stáleho miešania som rezne ešte chvíľku poopekala - pozor nespáliť!!!
  15. Potom som mäso podliala horúcim domácim hovädzím vývarom do výšky rezňov,...
  16. ..prikryla pokrievkou a na miernom plameni za občasného podlievania vývarom som ich pomaly dusila do úplného zmäknutia - asi 120 minút. Nesolila som vôbec, lebo vývar je slaný dosť.
  17. Pripravila som si červené suché áno Cabernet sauvignon ročník 2006,..
  18. ...ktorým som podliala mäsko, ked už bolo takmer mäkké a prikryté pokrievkou...
  19. ...som ho dusila, kým nebolo úplne mäkké.
  20. Podávala som ho horúce, nám najviac chutilo na lôžku zo zemiakovej kaše, ja som si ešte pridala zelený feferón, ktorý som s chuťou prikusovala, môj priateľ veľmi chválil také, aké bolo :-) so smiechom vraví, že ja mám asi vyplechovaný žalúdok i pusu :DDD. Verím, že @megdesign si tiež rád pochutná na tejto pikantnej dobrote na skvelom víne, aspoň dúfam :-)
  21. záber zblízka: mäsíčko pripravené týmto spôsobom sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, nevysušené,ale krásne šťavnaté, vynikajúca pikantná šťavička má úžasnú chuť použitých korenín, kvalitného červeného vína, dobrého mäska a ostaných surovín. Odporúčam milovníkom hovädzieho mäsa a pikantných jedál na dobrom víne :-) Dobrú chuť prajem :-)