Kvasená zelenina

Pikantná fermentovaná zelenina

Autor receptu: zuzanka1367

Recept vhodný pre tých, ktorí majú radi pikantné, kyslé a hodne dobré prílohy.

140 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé nakrájame pekinskú kapustu. Na polovicu pozdĺžne, tú opäť na polovicu pozdĺžne a na pásiky cca 1,5 cm hrubé. Dáme do misky, osolíme, dobre premiešame a necháme približne 2 hodiny postáť. Biela časť kapusty by sa mala po odstátí ohnúť, nezlomiť.
  2. Zeleninu nakrájame na julienne. Buď pracne nožom, alebo na mandolíne. Kapustu po odstáti jemne premyjeme, tak aby sme ju nezbavili všetkej soli. To by nebolo dobre. Primiešame nakrájanú zeleninu.
  3. Jablko a zázvor ošúpeme, nakrájame do mixéru s nožmi a rozmixujeme na pastu, pridáme kórejskú papriku, chilli podľa chuti a odvahy a sójovú omáčku a krátko premixujeme.
  4. Vylejeme na pripravenú zeleninu, premiešame a natlačíme nie veľmi silno do súdku na pickles, prípadne do 3 litrového pohára, zaťažíme, ako keď kvasí kapusta a necháme týždeň pri izbovej teplote.
  5. Po týždni už má skvelú chuť. Ja prekladám do 7 dl pohárov, ak je potrebné, dolejem prevarenú vodu, aby bola zelenina ponorená. Zaviečkujem a odložím do chladu. Časom ešte získa na kyslosti. Pripravte sa, že Vám to nezvyknutým prevetrá črevá a uvoľní upchatý nos.