Kvasená zelenina
Pikantná fermentovaná zelenina
Autor receptu: zuzanka1367
Recept vhodný pre tých, ktorí majú radi pikantné, kyslé a hodne dobré prílohy.
Postup
- Ako prvé nakrájame pekinskú kapustu. Na polovicu pozdĺžne, tú opäť na polovicu pozdĺžne a na pásiky cca 1,5 cm hrubé. Dáme do misky, osolíme, dobre premiešame a necháme približne 2 hodiny postáť. Biela časť kapusty by sa mala po odstátí ohnúť, nezlomiť.
- Zeleninu nakrájame na julienne. Buď pracne nožom, alebo na mandolíne. Kapustu po odstáti jemne premyjeme, tak aby sme ju nezbavili všetkej soli. To by nebolo dobre. Primiešame nakrájanú zeleninu.
- Jablko a zázvor ošúpeme, nakrájame do mixéru s nožmi a rozmixujeme na pastu, pridáme kórejskú papriku, chilli podľa chuti a odvahy a sójovú omáčku a krátko premixujeme.
- Vylejeme na pripravenú zeleninu, premiešame a natlačíme nie veľmi silno do súdku na pickles, prípadne do 3 litrového pohára, zaťažíme, ako keď kvasí kapusta a necháme týždeň pri izbovej teplote.
- Po týždni už má skvelú chuť. Ja prekladám do 7 dl pohárov, ak je potrebné, dolejem prevarenú vodu, aby bola zelenina ponorená. Zaviečkujem a odložím do chladu. Časom ešte získa na kyslosti.
Pripravte sa, že Vám to nezvyknutým prevetrá črevá a uvoľní upchatý nos.