Mäsový koláč
Pide s voňavým mletým mäsom
Autor receptu: siuuu
Na tento recept som natrafila v minulosti v nejakom časopise a je to pecka. Je to asi
úplne najlepší recept na úpravu mletého mäsa, ktorý
som mala možnosť ochutnať. Neskutočne voňavé mäsko a chrumkavá kôrka tvoria
úžasnú dvojku. Našla som tu viacero receptov na PIDE,
ale v tejto úprave nie, tak pridávam aj môj obľúbený do zbierky.
2 porcie |
50-60 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme cesto - do misy preosejeme múku (môžete použiť iba hladkú), pridáme cukor, soľ, sušené droždie, olej a vodu a vymiesime hladké cesto. Poprášime múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 45 minút až hodinu.
- Pokiaľ cesto kysne pripravíme si náplň: Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme cesnak, mleté mäso, opekáme pokiaľ nie je mäso opečené, pridáme soľ, korenie, drvené paradajky (v sezóne môžete použiť aj čerstvé - zbavené kože), paradajkový pretlak a dusíme 30-35 minút.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a každú časť vyvaľkáme na ovál veľkosti cca 25 x 20 cm. Preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie, alebo môžeme vaľkať malým valčekom priamo na pekáči. Do stredu rozdelíme náplň, boky zdvihneme a zahneme a konce spojíme a stlačíme.
- Náplň posypeme drveným koriandrom a rímskou rascou (určite použite rímsku rascu, má úplne inú chuť ako klasická a urobí tú správnu chuť), posypeme čerstvými bylinkami (ja som použila tymian). Cesto potrieme rozšprudlovaným vajíčkom, posypeme sezamovými semienkami a dáme do rúry zohriatej na 200 °C. Pečieme 20 minút. Po upečení hneď podávame.