PIANO 3D torta (fotorecept)

Autor receptu: jane1

Túto som pripravila pre sesternicu, ktorá šla nádejnej budúcej svokre na narodeniny. Pani je učiteľka klavíra. Vraj tú tortu predýchavala celé popoludnie :)

10-15
porcií
60 minút
príprava
30+30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na krém si deň vopred uvaríme smotanu s cukrom do roztopenia, rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao a do druhej bielu čokoládu. do oboch vlejeme polovcu roztopenej cery. chladíme do ďalšieho dňa, potom všľaháme maslo. Upečieme korpusy v menšom obdlž. pekáči. Orechové: žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, zmiešame so snehom, múkou a orechami, pečieme cca 30 min na 160 C. na piškótu vyšľaháme olej s cukrom a vajciami do peny, pridáme ostatné suroviny a upečieme ako kl. piškótu. po upečení rozrežeme len orechové cesto, piškóta má hrúbku akurát. urobíme si maketu z papiera na pečenie, potom ju prekreslíme na kartón, vystrihneme a obalíme potravinovou fóliou. na tácku alebo kartónovú podložku obalenú potr. fóliou si bilekom alebo trochou krému prilepíme nožičky. vrchnáčiky vyplníme napr. urobeným marcipánom a obalíme marcipánom. / recept v postupe na prasiatko 3D /
  2. z korpusov si vyrežeme podľa makety základný tvar piana, spodný plát dáme na vyrezanú šablónu a natierame. Na svetlý krém som dala rozmrazené maliny a na tmavú banán. korpusy som kropila rumom :) na maketu to dávame preto, lebo to celé postavíme na nožičky. ak by sme podložku nedali, torta sa nám prepadne.
  3. v prednej časti zrezeme jedno poschodie čiastočne, kôli klávesom. hotovú vyskladanú tortu natrieme krémom a dáme chladiť. z poťahovej hmoty alebo mliečneho marcipánu vyvaľkáme 3-4 mm placku, väčšiu ako torta, musíme brať do úvahy aj boky, teda výšku torty. Pomocou valčeka prenesieme a postupne uhládzame. zbytok orežeme. na klávesnicu si vyrežeme obdĺžnik hmoty, naznačíme klávesy a do hornej časti nalepíme / čiernou potr. farbou zafarbenú hmotu/ čierne klávesy. prinajhoršom zafarbiť kakaom :) Lepíme bielkom.
  4. Teraz tortu opatrne položíme na nožičky, ktoré sme natreli bielkom. A máme hotovo! môžeme s vyhrať s dekoráciami :) kvietky môžete urobiť aj bez piestikov / ja ich mám kúpene z netu /, dajú sa použiť napr. maličké vykrajovačky na syr, alebo len malé kolieska a ušúľať ružičky. / urobiť viac tenkých koliesok a postupne prilipať k základnému šúľku. dečku som robila tak, ze na vrezanú hmotu som dala potr. fóliu a otlačila som poriadne do toho čipkovanú dečku :-))