Ovocný zákusok
Pestré ovocné kakaové rezy s tvarohovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Zmes slovenského čerstvého ovocia v hrnčekovom kakaovom ceste s lahodným tvarohovým krémom. Aj vám určite bude chutiť.
Postup
- Použitý hrnček má objem 250 ml a rozpínací vyšší plech má vnútorný rozmer 24 x 34 x 7 cm.
- Očistené, odkôstkované ovocie nakrájam na kúsky (veľkosť je podľa vlastného gusta), okrem lesných čučoriedok a zalejem medovinou. Trochu jemne pretrasiem a nechám stáť. Druhy ovocia dávam podľa toho, čo je aktuálne doma... a množstvo podľa veľkosti ovocia, bez váženia.
- Cesto: Celé vajcia vyšľahám so štipkou soli a cukrami do svetlej nadýchanej peny.
- Vo väčšej miske vymiešam suché suroviny – múku, sódu, kakao, čokoládový prášok, nasekané orechy. Následne primiešam k sypkej zmesi olej a ovocie aj so šťavou. Premiešam. Nakoniec po častiach pridávam vaječnú zmes a lopatkou riadne vymiešam. Vznikne hustejšie cesto s ovocím.
- Cesto rovnomerne rozotriem na plech 24 x 34 x 7 cm, ktorý som si vopred vystlala papierom na pečenie až nad okraj.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25 minút. Kontrolujem špajľou. Pečte podľa svojej rúry.
- Teplý koláč natriem domácim jablkovo-citrónovým lekvárom.
- Na prípravu krému ako prvé nasypem do menšej misky mletú želatínu, zalievam vriacou vodou a miešam až do rozpustenia želatíny a jej ochladenia.
- Do väčšej nádoby vylejem studenú smotanu na šľahanie, pridám práškový cukor a vyšľahám. Pridám studený jemný tvaroh a všetko mixujem do spojenia. Nakoniec do vyšľahanej masy lejem tenším prúdom ochladenú vlažnú rozpustenú želatínu a všetko chvíľu šľahám na najväčších otáčkach.
- Hotový krém nalejem na celý povrch vychladeného koláča a vyrovnám povrch. Na celú noc dávam do chladničky.
- Na ďalší deň zákusok ozdobím a nakrájam. Dobrú chuť prajem!
- Lesné čerstvé čučoriedky som zavárala aj na liek - s lyžicou alkoholu...