Ovocný zákusok

Pestré ovocné kakaové rezy s tvarohovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Zmes slovenského čerstvého ovocia v hrnčekovom kakaovom ceste s lahodným tvarohovým krémom. Aj vám určite bude chutiť.

Suroviny

Postup

  1. Použitý hrnček má objem 250 ml a rozpínací vyšší plech má vnútorný rozmer 24 x 34 x 7 cm.
  2. Očistené, odkôstkované ovocie nakrájam na kúsky (veľkosť je podľa vlastného gusta), okrem lesných čučoriedok a zalejem medovinou. Trochu jemne pretrasiem a nechám stáť. Druhy ovocia dávam podľa toho, čo je aktuálne doma... a množstvo podľa veľkosti ovocia, bez váženia.
  3. Cesto: Celé vajcia vyšľahám so štipkou soli a cukrami do svetlej nadýchanej peny.
  4. Vo väčšej miske vymiešam suché suroviny – múku, sódu, kakao, čokoládový prášok, nasekané orechy. Následne primiešam k sypkej zmesi olej a ovocie aj so šťavou. Premiešam. Nakoniec po častiach pridávam vaječnú zmes a lopatkou riadne vymiešam. Vznikne hustejšie cesto s ovocím.
  5. Cesto rovnomerne rozotriem na plech 24 x 34 x 7 cm, ktorý som si vopred vystlala papierom na pečenie až nad okraj.
  6. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25 minút. Kontrolujem špajľou. Pečte podľa svojej rúry.
  7. Teplý koláč natriem domácim jablkovo-citrónovým lekvárom.
  8. Na prípravu krému ako prvé nasypem do menšej misky mletú želatínu, zalievam vriacou vodou a miešam až do rozpustenia želatíny a jej ochladenia.
  9. Do väčšej nádoby vylejem studenú smotanu na šľahanie, pridám práškový cukor a vyšľahám. Pridám studený jemný tvaroh a všetko mixujem do spojenia. Nakoniec do vyšľahanej masy lejem tenším prúdom ochladenú vlažnú rozpustenú želatínu a všetko chvíľu šľahám na najväčších otáčkach.
  10. Hotový krém nalejem na celý povrch vychladeného koláča a vyrovnám povrch. Na celú noc dávam do chladničky.
  11. Na ďalší deň zákusok ozdobím a nakrájam. Dobrú chuť prajem!
  12. Lesné čerstvé čučoriedky som zavárala aj na liek - s lyžicou alkoholu...