Pestré južanské špízy na grile

Autor receptu: jarco

Toto šťavnaté a voňavé jedlo rád pripravujem na chalupe pre väčšie partie. Je pekné, zdravé, jednoduché a chutí aj deťom. Recept je už na Vareche už zopár týždňov, ale až teraz som si našiel čas a dorobil video.

8
porcií
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Baklažány ošúpeme, nakrájame na plátky hrubé cca 2 cm, nasolíme a necháme 15 - 30 minút stiecť. Všetky ostatné suroviny nakrájame na kúsky rozmerov cca 3x3x2 cm, aby boli podľa možnosti rovnaké. Šampiňóny krájame iba v prípade veľkých hlávok, malé použijme celé.
  2. Počas krájania ostatných surovín z baklažánu stiekla horká voda. Pláty opláchneme, osušíme, a nakrájame na vhodne veľké kúsky. Všetko striedavo napichujeme na špízové ihly, aby boli pekne pestré. Vegetariánsky / vegánsky variant dostaneme náhradou mäsa bielym tofu (údené ani ochutené nie sú vhodné na grilovanie). Ja obvykle kombinujem mäso aj tofu. Mäsofilom odporúčam vyskúšať nemiesto kuraciny jahňacie karé, to je potom ešte lepšia lahôdka.
  3. Marinádu pripravíme zmiešaním olivového oleja, octu, vína, horčice s roztlačeným cesnakom a sušenými bylinkami (bazalka, oregáno, tymian, šalvia, rozmarín - podľa osobného vkusu, ale mali by to byť južanské bylinky). Pridáme soľ a dobre rozmiešame kuchynským štetcom. Marináda musí byť výrazne slaná, pretože špízy sme vôbec nesolili.
  4. Špízy grilujeme na mierne rozpálenom grile, počas grilovania ich obraciame a potierame marinádou. Keď sa dobre prepečú a chute sa prepoja s marinádou, môžeme podávať. Ako príloha sú fajn pečené zemiaky a južanské omáčky (ajvar, ljutenica). Prílohový šalát netreba pripravovať, na špízoch je zeleniny dosť.
  5. P.S. Tento videorecept je môj druhý a zrejme na dlhý čas posledný pokus. Je to horšie ako historicky prvé video (viď tu), nejako mi to nejde a stojí to priveľa času. Prosím ospravedlňte zníženú kvalitu, chyba nie je vo vašich prijímačoch. Sľubujem, že odteraz budem radšej robiť fotorecepty :-)