Pesto

Autor receptu: dora

Pesto sa využíva predovšetkým ako omáčka na cestoviny i keď ho nájdeme aj v paradajkových polievkach, na pizzi, či na bruschette. Pesto sa dá nakombinovať s rôznymi druhmi cestovín, či už sú to špagety, penne, farfalle...

20 minút
príprava

Postup

  1. Všetky suroviny spolu rozmixujeme. Originálne pesto by sa malo pripravovať v mažiariku, no pri väčších množstvách je to dosť nepraktické.
  2. Pesto je najlepšie čerstvo pripravené, ale dá sa tiež konzervovať. V chladničke vydrží dosť dlho, avšak povrch musí byť zaliaty olejom, aby nesplesnivel. Aj keď z neho odoberieme, je treba dbať, aby nevyschlo a olej bol stále prítomný ako povrchová vrstva, ktorá pokrýva omáčku. Z tohto množstva nám pesto vyjde asi na 2 - 3 malé poháriky od tatarskej. Môžeme nechať v chladničke pol roka, aj viac.