Pesto pečené zemiaky
Autor receptu: forneta
3-6 porcie |
60 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Zemiaky dobre odrhneme a niekoľko krát do nich pichneme vidličkou. Potom ich potrieme olivovým olejom na jednej strane.
- Veľkoryso posypeme zemiaky soľou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie olejovou stranou dole aby sa nelepili. Dáme asi na hodinu piecť do rúry.
- Na panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja a po jeho rozpálení pridáme najemno nakrájanú šalotku a potom cesnakom. Dajte však pozor! Cesnak sa rýchlo opeká.
- Potom prilejeme smotanu a 1/3 toho vývaru čo máme a dáme do varu. Dusíme asi 10 minút. Dávame však na ňu pozor a niekedy aj premiešame.
- Zatiaľ umyjeme dobrú hrsť bazalky a najemno posekáme.Omáčku odstavíme z ohňa a posolíme a okoreníme. Pridáme šťavu z 1/2 citróna podľa chuti a vmiešame bazalku.
- Keď sú zemiaky upečené, prekrojíme ich na polovicu a lyžicou vydlabeme dužinu ale nie všetku! Asi len 1cm od šupky by malo mať dužinu.
- Dužinu zo zemiakov dáme do misky a prilejeme smotanovú omáčku a dobre zamiešame. Pridáme oriešky.
- Zemiaky plníme touto plnkou.
|