Pesto pečené zemiaky

Autor receptu: forneta

3-6
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  2. Zemiaky dobre odrhneme a niekoľko krát do nich pichneme vidličkou. Potom ich potrieme olivovým olejom na jednej strane.
  3. Veľkoryso posypeme zemiaky soľou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie olejovou stranou dole aby sa nelepili. Dáme asi na hodinu piecť do rúry.
  4. Na panvicu dáme pár kvapiek olivového oleja a po jeho rozpálení pridáme najemno nakrájanú šalotku a potom cesnakom. Dajte však pozor! Cesnak sa rýchlo opeká.
  5. Potom prilejeme smotanu a 1/3 toho vývaru čo máme a dáme do varu. Dusíme asi 10 minút. Dávame však na ňu pozor a niekedy aj premiešame.
  6. Zatiaľ umyjeme dobrú hrsť bazalky a najemno posekáme.Omáčku odstavíme z ohňa a posolíme a okoreníme. Pridáme šťavu z 1/2 citróna podľa chuti a vmiešame bazalku.
  7. Keď sú zemiaky upečené, prekrojíme ich na polovicu a lyžicou vydlabeme dužinu ale nie všetku! Asi len 1cm od šupky by malo mať dužinu.
  8. Dužinu zo zemiakov dáme do misky a prilejeme smotanovú omáčku a dobre zamiešame. Pridáme oriešky.
  9. Zemiaky plníme touto plnkou.