Perníkove cesto na kostolík a adventný kalendár (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Mojím prvým úmyslom bolo urobiť vnúčatam adventný kalendár.Cesto som urobila z dupľovanej dávky a kedže ho bolo dosť,tak mi ešte vyšlo na pekný kostolík.

30 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nad parou mixérom vyšľahám vajcia s ostatnými surovinami,okrem múky do peny,asi 5 minút.
  2. Ked je vyšľaháne ,postupne zapracujem do cesta múku.
  3. Poriadne múku zamiešam,
  4. a cesto vysypem na dosku a vyhnetiem do hladká.Cesto sa zabalí do folie,alebo do mikrotenového sačka a nechá sa odpočinúť.Cesto môže stáť v chlade aj týždeň.Mne stálo tri a pol dňa.
  5. Zatiaľ som mala dosť času si premyslieť aké tvary budem robiť.Nákres treba urobiť čo najväčší,aby sa vám zmestilo 24 rôzných tvarov,na ktoré sa nastriekajú čislice.Vo veľkosti plechu som si pripravila 3 predlohy.Stromček,zvonček a rybku.Podľa predlohy si vykrojíme s cesta tvar a na pomastenom plechu ho upečieme.Upečený potrieme vajcom.pečieme na 200 °C 5 minút a potom teplotu stiahneme na 150 °C a ešte pečieme 7 minút.
  6. Tak isto som si nakreslila predlohu ma kostolík a vykrojila a upiekla.
  7. Upečené a vychladnuté perníky som potom ozdobila a bielkom prilepila .Polevu necháme dobré uschnuť.
  8. Adventný kalendár pripravený na balenie.
  9. Darček pripravený,dúfam,že poteší.Už sa teším na tie rozžiarené očká.
  10. Bielkovou polevou som najsamprv spojila z vnútra steny,nechala som uschnúť,potom som prilepila strechu a nakoniec som ozdobila vonkajšok.
  11. Bielkovu polevu si urobíme tak,že si mixérom vyšľaháme,tak asi za minútku a je hotová.Už len potom treba mať chuť do práce.