Perníková chalúpka pre babku ježibabku

Autor receptu: esi

Túto chalúpku som robila t.r. po prvý krát. Robím vždy vo vianočnom období.Rozhodla som sa urobiť niečo nové,detské, cukríkové a môžem povedať, že mala úspech aj v škôlke.

1
porcia
40 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Postup

  1. Prevaríme med s cukrom a necháme vychladnúť
  2. Zamiešame múku, perníkové korenie a sódu bicarbónu. Pridáme vychladnutý prevarený med s vodou a zamiešame varechou, dokončíme premiesením rukou. Cesto je dosť lepivé, ale také má byť. Odložíme do mikroténového sáčku a necháme oddychovať najmenej do druhého dňa. Poznamenávam, že na 1 chalúpku postačí z 1/ 2 dávky. Z ostatného môžete robiť medovníčky.
  3. Nakreslíme si šablony na chalúpku. Cesto na doske dobre premiesime, rozvaľkáme na cca 7-8 mm .Podľa šablony vykrojíme jednotlivé časti chalúpky a pečieme cca 8 min na 180 st.c. Na striešku som si urobila vytvarovanú šablonu z hliníkového plechu. Môžete ale aj klasickú striešku z dvoch strán. Po upečení jednotlivé časti necháme na rovnej doske aj 3 dni, aby sa cesto dobre vydýchalo.
  4. Vymiešame bielko s preosiatym práškovým cukrom. Miešame ručne cca 20 min. Ja robím šľahačom ale len špirálkami na miesenie. Toto trvá cca 10 min. Keď je poleva biela a dosť hustá, vymiešanú hmotu dáme do mikroténového sáčku alebo zdobičky a zdobíme jednotlivé časti chalúpky podľa vlastnej fantázie. Čo sa nepodarí, zakryte lentilkami Necháme uschnúť
  5. Jednotlivé časti si priložíme jednu k druhej, prípadne nožom zarovnáme a spájame. Ja spájam guľatými špáratkami a ešte to zadupľujem zlepením tým bielkom čo sme vymiešali.