Perníková chalúpka (fotorecept)

Autor receptu: akeber

Túto Nedeľu začal advent , keď som povyberala vianočné ozdoby.....môj domček sa rozpadol....dostala som ho pred piatimi rokmi. Na internete som našla recept a pokúsila sa upiecť . Šablonu som si spravila podľa starého domčeka.......preto mi s tejto dávky vyšlo na dva domčeky.....nevadí, podarujem.... možno niekoho poteším.

1 ks
porcia
15-20min minút
na 180c °C

Suroviny

Postup

  1. Med , cukor a tuk dáme do hrnca. Vo vodnom kúpeli povaríme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Ponecháme vychladnúť. CESTO JE NA DVA DOMČEKY !!!!!
  2. Múku, sodu , perníkové korenie, citronovú kôru a kakao premiešame v miske.
  3. Pridáme vajce, rum, a medovú vychladnutú zmes.
  4. Vypracujeme cesto zabalíme do mikroténového sáčka a dáme na 1 deň do chladničky.
  5. Urobíme si z papiera šablonu. Strecha 10cm - 14 cm. Boky domčeka 7 cm- 9cm.
  6. Výška celeho domčeka je 15 cm. Strecha , bočná strana 9,5 cm. Domček bez strechy, bočná strana 7 cm. Šírka domčeka je 11cm.
  7. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm , vaľkáme tak že si na ceto dáme mikroten. sáčok....nelepí sa potom na valček cesto. Vyrežeme podľa papierovej šablony.
  8. Na plech si dáme mastný papier naň vykrojené cesto a šup do rúry piecť na 180c asi tak 15-20 minút.
  9. A keď máme pri tom pomocníkov....ide nám to ako pomasle....až na to že som skoro zabudla povykrajovať otvory na navliekanie & spájanie stužkou...Na to nezabudnúť!!! Po upečení vybereme z rúry a potrieme rozšľahaným vajcom.
  10. Poleva na zdobenie: Práškový cukor si aspoň dva krát preosejeme pridáme jedno bielko a necháme šľahať 10-15min. Polevu si dáme do mikroten. sáčka urobíme nožničkami otvor a zdobíme.....keď sa nám nepodarí ťah ....nič to dá sa strieť dolu a skúsiť znovu.....ja som skúšala a stierala ajajáááj. Strechu môžeme posypať ozdobnou ryžou. Pri zdobení si ponáham aj pierkom ktoré občas namočím vo vode , ľahšie sa nám rozotrie poleva.
  11. Necháme polevu stuhnúť , a ideme spájať diely (mašličkovať). Najprv zadný diel a boky , potom predný diel a boky .
  12. Nakoniec stechu.....pri spájaní budete potrebovať ešte jedného pomocníka samej sa to nedá. Potom si dorobíme ak potrebujeme ešte polevu a vyplmíme & spojíme vrch strechy, boky a doozdobujeme domček.
  13. A takto vyzerá náš výtvor.
  14. Zadná časť.
  15. Z boku strecha.
  16. Myslela som že to nezvládnem a nebude taký pekný ako ten starý.
  17. A ešte sa rozlúčim s tým mojím starým rozpadnutým :-) Na štedrý deň ho dám von , pre sýkorky ,,,,,nech majú aj ony vianoce :-)