Perníkový koláč
Perník s orechami a jablkami (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Poväčšinou si recept trošku upravím, keď som robil perník, tak navyše som doň pridal posekané vlašské orechy.* Napadlo ma, aké to môže byť s pridaním postrúhaných jabĺk... Je dobrý, odporúčam skúsiť.
35 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Ako prvé som si nachystal orechy, časť som pokrájal na malé kúsky, druhú časť som pomlel. Postrúhal som dve veľké jablká a pripravil pekač - vymastil a vysypal hrubou múkou.
- V miske som vymiešal dve vajcia s práškovým cukrom - dal som 250 g, no môžete dať viac, rátal som s tým, že šťava z jabĺk trochu dosladí a ako diabetik vždy dám o trochu menej cukru ako treba.
Pridal som olej, deci mlieka, škoricu, orechy, postrúhané jablká a vymiešal.
- Vedľa som si preosial múku, pridal sódu bikarbónu, kypriace prášky a premiešal.
- Sypkú zmes som prisypal do mokrej zmesi. Nevedel som, čo spravia jablká a tak som dal menej mlieka, no teraz som pridal mlieko, aby som dostal takú hustotu, aby som mohol cesto vyliať na plech a zároveň, aby to nebolo riedke.
Pekáčik s cestom išiel do vyhriatej rúry na 180 C na 30 minút, no kontrola špajdľou pýtala viac a tak som pridal ešte 8 minút.
- Po upečení som pomoci dvoch tácok vyklopil perník a vrch som potrel jahodovým lekvárom a posypal penovými cukríkmi. Nemusíte ho natierať z vrchu ako ja, koláč môžete prerezať a natrieť lekvárom vnútri. Na vrch môže ísť varná čokoláda.
DOBRÚ CHUŤ