Perník s chuťou domova
Autor receptu: adakovalinka
Perník je taká naša rodinná klasika a stálica. Naučila
som sa ho piecť už ako malá, a od vtedy sa moja obľuba
v tento koláč vôbec nezmenila, nech som kdekoľvek.
15 minút príprava |
35 minút na 175 °C |
Postup
- Všetky tekuté ingrediencie ako vajcia, džem, olej a mlieko zmiešame. Čím viac dáte džemu tým menej koláč narastie. V druhej myske zmiešame cukor, múku, kypriaci prášok, sódu a kakao. Postupne zmiešame tekuté ingrediencie so suchými. Ja osobne používam kuchynského robota s metličkovým nadstavcom.
- Plech si vyložíme papierom a nalejeme zmes. V pôvodnom recepte majú ísť na vrch mleté vlašské orechy ale kvôli alergii ich tam nedávam. Pečiem na 175℃ v el. rúre nahrievanie z oboch strán na 35-40 minút, tak aby neostalo cesto na špajdli.
- Po upečení koláč necháme oddychovať a zatiaľ si pripravíme čokoládu na polevu. Nad parou roztopíme čokoládu a keď sa úplne roztopí pridáme smotanu. Keď koláč ochladne natrieme ho džemom a následne polejeme čokoládou. To je všetko. Veľmi jednoduché ale lahodné :)
P.S. Na ozdobu som použila čokoládové hobliny z horkej čokolády.
- Tu je náš starý pôvodný recept :)