Kurací perkelt

Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to už čerství maturanti; Lillinka úspešne vykonala prijímačky na LF UPJŠ, Samko na PrF alebo TU, bude pokračovať v FBI (Financie-Biznis- Investície) a 25. júla oslávia posledný rok vo „funkcii - teenagers“. Som presvedčený, že každý rodič aj prarodič, od Šumavy k Tatrám a od Váhu k Dunaju, naďalej sa budú kochať pohľadom na svoje potomstvo, pri bojoch s budzogánikmi!

6-8
porcií

Suroviny

Postup

  1. Hlavne mať všetko pekne po ruke, potom to už ide hravo, ako pri detskej skladačke. Kuracie kúsky som dočistil, umyl, osušil a potom jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
  2. Na rozohriatom slnečnicovom oleji som ich poopekal, tak 2-3 minúty po obidvoch stranách.
  3. Hotové poukladal na pomocný tanier.
  4. K posledným dvom kusom som pridal pokrájanú údenú slaninu a po jej vyškvarení...
  5. ...som do výpeku vložil pokrájanú cibuľu a zelerové stonky.
  6. Zeleninový podklad som doplnil kúskami mäsitej zelenej papriky a paradajok.
  7. Po premiešaní a krátkom podusení aj zväzok zelenej cibuľky, koreniny, pretlačený cesnak a dve sladké papričky jalopeños.
  8. Po opätovnom podusení, vložil predpečené „budzogáne”, zalial slabým litrom kuracieho vývaru a asi 500 ml vlažnej vody a „ozdobil” halúzkou čerstvého ligurčeka. Voňavý komlet som nechal tak 33 minút variť na malom ohreve.
  9. Múku na zahusťovanie šťavy zásadne nepoužívam, ale jej funkciu som nahradil na drobno pokrájanými zemiakmi, ktoré tomuto perkeltu po rozvarení dodali na príjemnej chuti, ktorú som znásobil petržlenovou a zelerovou vňaťou.
  10. Deti majú rady hrášok, a pretože mi ostal dobrý hrnček mrazeného, tak sa ho pridal tiež; pretože som mal mrazený, tak ho stačilo v šťave ohriať iba krátko.
  11. Nuž, ako som už spomenul, moji Čvorgli povyrástli. Tentoraz som varil aj pre vnučky susedov Panfilovcov a tie tiež nebudú pri jedle mávať kuracími „budzogáňmi“; sú to už slečny (11 a 15), tak jedia spôsobne... Ale slovenská vára im chutila neúrekom! Prílohu si zvoľte podľa chutí vlastných „jazýčkov”, ale aj tak na čisto, iba s hriankami domáceho chlebíka chutia!
  12. Rozkvitnútá čerešňa v Slnkom vyprahnutej Arizone, pri vyše 40 ºC horúčavách Peorie, je púha ilúzia, tak my s mojou, čoby „elévovia univerzity 3. veku”, sme tohotoročný 1. májový bozk absolvovali pod buganvilla-ou, ktorá si z páliaceho Slnka robí počas celého roka „dobrý deň”!