Kurací perkelt
Perkelt s kuracími budzogánikmi na zelenine (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Výraz „kuracie budzogániky“ som odkopíroval od mojich Čvorgľov „Bľižňakoch“, krátko
na to kedy sa „vy-odkopali” z plienok. Dnes sú to
už čerství maturanti; Lillinka úspešne vykonala prijímačky na LF UPJŠ, Samko na PrF
alebo TU, bude pokračovať v FBI (Financie-Biznis-
Investície) a 25. júla oslávia posledný rok vo „funkcii - teenagers“. Som presvedčený, že
každý rodič aj prarodič, od Šumavy k Tatrám a od
Váhu k Dunaju, naďalej sa budú kochať pohľadom na svoje potomstvo, pri bojoch s
budzogánikmi!
Postup
- Hlavne mať všetko pekne po ruke, potom to už ide hravo, ako pri detskej skladačke. Kuracie kúsky som dočistil, umyl, osušil a potom jemne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
- Na rozohriatom slnečnicovom oleji som ich poopekal, tak 2-3 minúty po obidvoch stranách.
- Hotové poukladal na pomocný tanier.
- K posledným dvom kusom som pridal pokrájanú údenú slaninu a po jej vyškvarení...
- ...som do výpeku vložil pokrájanú cibuľu a zelerové stonky.
- Zeleninový podklad som doplnil kúskami mäsitej zelenej papriky a paradajok.
- Po premiešaní a krátkom podusení aj zväzok zelenej cibuľky, koreniny, pretlačený cesnak a dve sladké papričky jalopeños.
- Po opätovnom podusení, vložil predpečené „budzogáne”, zalial slabým litrom kuracieho vývaru a asi 500 ml vlažnej vody a „ozdobil” halúzkou čerstvého ligurčeka. Voňavý komlet som nechal tak 33 minút variť na malom ohreve.
- Múku na zahusťovanie šťavy zásadne nepoužívam, ale jej funkciu som nahradil na drobno pokrájanými zemiakmi, ktoré tomuto perkeltu po rozvarení dodali na príjemnej chuti, ktorú som znásobil petržlenovou a zelerovou vňaťou.
- Deti majú rady hrášok, a pretože mi ostal dobrý hrnček mrazeného, tak sa ho pridal tiež; pretože som mal mrazený, tak ho stačilo v šťave ohriať iba krátko.
- Nuž, ako som už spomenul, moji Čvorgli povyrástli. Tentoraz som varil aj pre vnučky susedov Panfilovcov a tie tiež nebudú pri jedle mávať kuracími „budzogáňmi“; sú to už slečny (11 a 15), tak jedia spôsobne... Ale slovenská vára im chutila neúrekom! Prílohu si zvoľte podľa chutí vlastných „jazýčkov”, ale aj tak na čisto, iba s hriankami domáceho chlebíka chutia!
- Rozkvitnútá čerešňa v Slnkom vyprahnutej Arizone, pri vyše 40 ºC horúčavách Peorie, je púha ilúzia, tak my s mojou, čoby „elévovia univerzity 3. veku”, sme tohotoročný 1. májový bozk absolvovali pod buganvilla-ou, ktorá si z páliaceho Slnka robí počas celého roka „dobrý deň”!