Dusené hovädzie mäso
Perkelt k fazuľkovému prívarku (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant môjho perkeltu z hovädzieho mäsa z krku s párkami, doplnený vždy dostupnou zeleninou.* Samozrejme,
perkelt je vhodný ako spoločník ku bársakej prílohe, alebo iba tak na „sucho“ s domácim chlebíkom či pečivom. Ak ho rozložíte
na rozrezanú žemľu, pokropíte majonézou, alebo tatárskou omáčkou, priložíte krúžok červenej cibule, koliesko paradajky a list
ľadového šalátu, bude to sendvič jedna báseň!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Vstupný pohľad na bešamelový dvojkový základ (olej, maslo, hladká múka) pre doladenie prívarku z mladej zelenej fazuľky.
- Na oleji som spenil pokrájanú cibuľu, pridal kúsky hovädzieho mäsa a nechal ho „zatiahnuť“ do biela,
- vložil pokrájanú čerstvú červenú i zelenú hrubostennú papriku a stonky zeleru pokrájaného na „C-čka“.
- Po premiešaní 5-7 minút podusil a posypal soľou a koreninami (čerstvo mleté čierne korenie, gulášové korenie, mletá sladká paprika, krém Harissa pikantný),
- premiešal a vložil pokrájané paradajky a pretlačené strúčiky cesnaku.
- Teraz, po zmiešaní, som základ asi 30 minút podusil, vložil pokrájané párky a opäť 30 minút podusil.
- Potom zalial horúcou vodou a pridal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“ a
- dovaril, než bolo mäso mäkké.
- Medzitým som dovaril aj prívarok zo zelenej fazuľky, nadstavený bešamelovou omáčkou.
- Obidve hotové „diela“ som skompletizoval a podával ako chutný obed.