Perkelt či Paprikáš (fotorecept)
Autor receptu: jody
Ja viem, jedno je so smotanou, druhé bez, ale u nás sa akosi oba názvy používajú striedavo
pre obe jedlá. A je mi šumafuk, ktoré je ktoré. :-) Dokonca, keď som bola malá, myslela
som si, že paprikáš je po slovensky a perkelt po maďarsky. :-) Všetko jedno, oboje je
dobré. :-)
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- V kastróli do zlatava opečieme dve veľké nakrájané cibule.
- Pridáme k nim na prúžky nakrájaný cesnak a po chvíli naporcovné kura. Poopekáme.
- Zaprášime oboma paprikami,
- ...a pridáme zelenú papriku (aj so zrniečkami a srdiečkom). Tentoraz som nadôvažok pridala aj zelerovú vňatku.
- Posypeme trochou kmínu a podlejeme studenou vodou.
- Šupneme tam ešte jednu rajčinu nakrájanú na malé kúsky (nelúpanú a so zrniečkami). A dusíme, kým mäso nezmäkne.
- Obvykle udusené kura nevykosťujem, ale tentokrát to požadovali stravníci a tak som vykostila a pokrájala na menšie kúsky.
- Pripravíme si múkovú zátriepku s vodou, zahustíme paprikáš a prevaríme cca 5 minút.
- Niekedy pridávam sladkú smotanu, vtedy ju dávam do múkovej zátriepky. Ale teraz som robila s kyslou smotanou a tú vymiešame s trochou vrelej vody na homogénnu masu a až potom pridáme do omáčky. Necháme zovrieť a vypneme, nevaríme.
- Akosi nemal tentokrát tú správnu farbu, asi som dala moc kmínu a málo papriky, ale na chuti to nemenilo nič. Akýsi je bledý a do hneda. :-) No čo už... :-)))
- Najlepší by bol s haluškami, ale tie sme mali deň pred tým, tak som uvarila pokrutiny. A zmizol ako gáfor. Dobrú chuť!