Donuty

Perfektné donuty s pestrou polevou (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Tieto vyprážané kysnuté dobroty s polevou sú nielen pastvou pre oči, ale určite potešia aj všetky dospelácke a detské maškrtné jazýčky.

16 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka nasypeme droždie, premiešame a necháme aktivovať.
  2. Múku preosejeme do misy, pridáme nakrájané zmäknuté maslo, cukor, vajce aj žĺtky, štipku soli a vanilkovú pastu. Ďalej vlejeme mlieko s droždím a najlepšie v kuchynskom robote s nadstavcom na miesenie vypracujeme hladké cesto. Miesime najmenej 5, ale aj viac minút.
  3. Vymiesené cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a ešte dobre premiesime. Potom ho dáme do misy a necháme 30-45 minút kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrojíme väčšie kolieska (s priemerom asi 8-10 cm). V strede vykrojíme otvor.
  5. Olej v hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejeme a pripravené kolieska v ňom na miernom ohni vyprážame asi 4 minúty z každej strany. Hotové donuty necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
  6. Bielu aj čokoládu na varenie, každú zvlášť, opatrne rozpustíme vo vodnom kúpeli a dáme do hlbokých tanierov.
  7. Šišky do polovice namáčame do polevy a posypeme cukrovými alebo čokoládovými dekoračnými ozdôbkami a necháme zaschnúť.