Kakaová torta

Perfektná kakaová torta so sušenými slivkami

Autor receptu: razomzastolom

Jemné kakaové piškótové cesto, krém so zahusteným sladeným mliekom, sušené slivky, voňavá káva a koňak.* To je presne ten prípad, keď sa jednoduché a klasické ingrediencie veľmi harmonicky spoja a vytvoria lahodnú chuť torty, ktorú chcete piecť znova a znova...

12
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortový korpus: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom. Pridať žĺtky a dôkladne rozmixovať na nízkych otáčkach mixéra. Pridať múku, prášok do pečiva, kakao, vodu a znova zľahka premiešať. Cesto naliať do tortovej formy s priemerom 18 cm a piecť 50 minút pri 180 °C. Tortový korpus nechať vychladnúť.
  2. Krém: Mäkké maslo dôkladne vyšľahať s práškovým cukrom, kým nie je maslo mierne biele a práškový cukor sa úplne rozpustí. Pridať zahustené sladené mlieko a pokračovať v šľahaní na vysokých rýchlostiach mixéra ďalších cca 10-12 minút.
  3. Puding: Do polovice mlieka pridať cukor a priviesť k varu. Puding rozpustiť v druhej polovici studeného mlieka, postupne prilievať do vriaceho mlieka a uvariť puding (nechať vrieť 2-3 minúty). Pridať likér, priviesť k varu a vypnúť ohrev.
  4. Tortový korpus rozrezať na tri vrstvy. Vrchnú vrstvu podrviť rukami na malé kúsky (mrveničku), pridať k nim trošku kávy, koňak, pripravený krém (1 polievkovú lyžicu krému odložiť) a dôkladne premiešať na homogénnu hmotu.
  5. Na dno tortovej formy, v ktorej sa piekol korpus, položiť jednu vrstvu korpusu, navlhčiť ju kávou, poukladať sušené slivky a zaliať horúcim pudingom. Nechať 30 minút postáť, aby vychladol puding. Na puding navrstviť a uhladiť pripravenú hmotu s krémom, na ňu naniesť zvyšok krému a položiť druhú vrstvu korpusu navlhčenú kávou. Tortu zľahka pritlačiť a odložiť na 1-2 hodiny do chladničky. Ozdobiť podľa želania.
  6. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/PB0YxHj5wCg