Penne s tekvicou a klobásovým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Ako cuketa vládla letu, tak tekvica vládne jeseni. Je tu už veľa pekných receptov, tak pridám tiež jeden do foroty. Jednoduchá, voňavá zmes dusenej tekvice, mäkkej klobásy, cesnaku, ochutená bylinkami, podávaná s cestovinou /inšpirácia internet/.

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a cesnak speníme na olivovom oleji alebo na masle. Vhodíme šalviu a necháme prevoňať /ja som momentálne nemala, môžete vynechať/.
  2. Zároveň dáme variť vodu na cestoviny, aby sa nám uvarili približne v čase, kedy bude hotová klobásovo-tekvicová zmes. Budeme potrebovať aj trochu vody z cestovín na podliatie. Mne sa už varia penne.
  3. Použijeme klobásu mäkkú čerstvú, neúdenú /alebo patrične ochutené mleté mäso/. Môj tip: Keďže klobása pri pečení uvoľní veľa masti, ja som ju zvlášť dopredu upiekla, zbavila črievka a až potom použila.
  4. K cibuľovému základu pridáme rozdrobenú klobásovú zmes a opražíme cca 5 minút, ak máte surovú, tak dlhšie.
  5. Tekvicu som použila maslovú /fotku nemám, lebo manžel polovicu upiekol/. Šupu som očistila a tekvičku nakrájala na kocky.
  6. K opraženej klobáse pridáme tekvicu, sprudka opražíme 3-4 minúty, podlejeme vodou z cestovín, vínom, osolíme, okoreníme, poprášime tymiánom a zakryté dusíme do mäkka, asi 10 minút /ak už máte ochutenú klobásku, tak s koreninami opatrne/.
  7. Duste primerane, tekvica by sa nemala celkom rozpadnúť, ako sa to podarilo mne. Ochutnáme, podľa potreby dosolíme, dokoreníme, ak nemáme pikantnú klobásku, pridáme niečo štipľavé.
  8. Uvarené cestoviny vhodíme rovno z hrnca k tekvicovo-klobásovej zmesi, premiešame a podávame.
  9. Najlepšie chutia posypené dobrým syrom a zapité kvalitným suchým bielym vínom, ešte som na ne chcela dať opražené tekvicové jadierka, manžel ich samozrejme vyhodil, ale bolo to výborné aj tak.