Penne con verdure

Autor receptu: jarco

Cestoviny vždy patrili k mojim favoritom, no v poslednom čase som ich zanedbával. Keď už som si našiel čas na varenie, snažil som sa ukuchtiť čosi náročnejšie. Dnes večer som sa opäť raz presvedčil, že v jednoduchosti je sila. Za polhodinku sme mali na stole výborné penne so zeleninovým ratatouille.

5
porcií
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na začiatok ošúpeme a nakrájame na plátky baklažán, nasolíme, a necháme 15 minúť stiecť. Dáme si variť vodu. Základom úspešnej prípravy cestovín sú kvalitné cestoviny (talianske z tvrdej pšenice, najlepšie niektorej drahšej značky)(fajnšmekrom odporúčam poobzerať sa v Rakúsku po značke Buitoni, rozdiel oproti cestovinám dostupným u nás je citeľný) a vedieť ich správne uvariť. Použite najväčší hrniec aký máte, do vody okrem soli nakvapkajte olivový olej, varte len kým nie sú "al dente" a po uvarení v žiadnom prípade neoplachujte.
  2. Na veľkej panvici zohrejeme trochu olivového oleja. Dáme do neho trochu čili, cibuľu a nadrobno nakrájané sardelové rezy (môžu byť aj očká). Ak nám už zovrela voda, nasypeme do nej cestoviny a osolíme.
  3. Do panvice po chvíľke smaženia pridáme jeden strúčik nadrobno nakrájaného cesnaku. Na miernej teplote miešame, kým sa sardely nezačnú rozpúšťať. Pridáme baklažán (odtečené pláty sme medzitým opláchli a nakrájali na kocky) a pár minút restujeme.
  4. Skontrolujeme stupeň uvarenia cestovín. Do panvice pridáme konzervu talianskych drvených paradajok, cuketu nakrájanú na kocky, olivy a kapary. Dochutíme sušenými stredomorskými bylinkami, pomletým farebným korením, druhým strúčikom cesnaku (roztlačeným) a povaríme, kým cuketa trochu nezmäkne (mala by však ostať chrumkavá).
  5. Na záver do omáčky pridáme cherry paradajky nakrájané na štvrťky (tie variť netreba) a odstavíme. Scedíme cestoviny a ihneď porcujeme na zohriate taniere. Pridáme zeleninovú omáčku, dochutíme čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom.