Bielková pena

Pena na plnenie šišiek (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Máte aj vy recept na šišky, do ktorých idú iba žĺtky? Využite ostatné bielky na tuhú lesklú a chutnú penu.

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravte si vodný kúpeľ, do spodného hrnca dajte variť vodu. Bielky si odvážte, koľko gramov bielok, toľko gramov pridajte kryštálového cukru (gramáž si zapamätajte, zapíšte). Dajte do nádoby nad paru a miešajte metličkou, kým nedosiahnete teplotu 70-75 °C, netreba šľahať, len miešať. Teplotu odmeriam teplomerom do vody, alebo na zaváranie.
  2. Prelejeme do nádoby na šľahanie a ešte teplé šľaháme na vysokých otáčkach do zhustnutia. Po zhustnutí pridáme také isté množstvo práškového cukru, aká bola gramáž kryštálového cukru, 1 PL citrónovej šťavy a 1 ČL škrobu. Došľaháme na hustú penu. Ak chceme farebnú, pridáme 1 PL hladkého červeného džemu, alebo kvapku prírodného farbiva.
  3. Penou naplníme šišky.