Pekelné bravčové koleno podľa horárky (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept mám podľa pani horárky. Ponúkla nás takýto pekelným kolenom počas chystania dreva v hore. Mal som ho už veľa rokov. Nedávno pri upratovaní som naň natrafil. Koleno som mal tak som to urobil. Je to sýte jedlo na ťažkú prácu v hore.

6 -10
porcií
45 minút
príprava
250 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Chren a zázvor očistený nastrúhame na malých okách. Cesnak očistený prelisujeme. Feferóny mixujeme na kašu. Všetko to dáme do misky plus horčicu a 0,5dcl nálevu s feferónov. Dobré to zmiešame. Necháme postať pol hodinu. Postup nebude podarilo sa mi vymazať obrázky postupu pri prenášaní do PC. Aj to sa stáva.
  2. Pripravenú zmes poriadne natrieme na koleno. Pomaznať sa pri natieraní ako s partnerovým kolenom. Nech sa marináda pekne do mäsa nasaje.
  3. Natreté koleno dáme do mikroténového vrecka. Vytlačíme vzduch a zauzlime. Ja som to poistil ešte dvomi vreckami. Potom som to ešte obalil viac násobne potravinárskou fóliou. jedna sa o to aby sa počas varenia k mäsu nedostála voda.
  4. Dáme to variť do hrnca na pomalé varenie. Nesmie prudko variť. Varíme 4 -4,5 hodiny. To mäso sa musí vo vrecku samé deliť od kosti. Vytvorí sa v ňom akože tekutina. To je podstate riedka masť spojená s marinádou.
  5. Po tomto čase to vytiahneme do pripravenej misy. Pozor nech nám to v hrnci nepraskne a nenaberie sa voda z neho. Je to totiž nafúknuté ako balón. V mise to necháme trochu ochladnúť a potom rozrežeme. To aby sme sa neobarili. Fólie vytiahneme aj kosť a tu dáme psíkovi, ktorý čaká za dverami a cíti vôňu. Mäso aj kože krájame na 3 - 4 cm kusy. Všetko to aj zo šťavou dáme do formy. Necháme ochladnúť a potom do chladničky na 12 hodín. Po tej dobe je to dobre stuhnuté. Vyklopíme na pevnú podložku. No a môžeme krájať. Ja som k tomu dal paradajky a papriky iné netreba. Kto chce môže dať k tomu kyslú kapustu, alebo čalamádu. Je to ohromné ochutené a plamenné. Dobrý chlieb k tomu a dobrú chuť.