Pekanový koláč s javorovým sirupom (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Milujem koláčik, ktorý predávajú na Shell - ke, ale aj v pekárňach potravín Terno...pletenec s pekanovými orechami a javorovým sirupom. Tak som si našla recept a pripravila si niečo podobné doma.
20 minút príprava |
20/20 minút na 200/180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Najlepšie je si pripraviť cesto deň vopred, malo by odpočívať v chladničke 24 hodín. AK nemáte čas, stačí aj hodinka:)
Zmiešame maslo s múkou na drobenku, a pridáme trochu studenej vody a štipku soli. Vypracujeme hladké a vláčne cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladu.
- Na plnku vymiešame vajcia s cukrom, pridáme maslo, sirupy, rum a orechy rozlomené na polky alebo aj menšie časti.
Kukuričný sirup som nedostala, a tak som si ho uvarila deň vopred podľa Honestkinho receptu, za ktorý je veľmi pekne ďakujem:)!
- Cesto vyvaľkáme na pomôčenej doske a vložíme do formy. Vyformujeme okraje. Ja som tak urobila len preto, že nemám formu na takéto koláčiky, a preto som piekla v tortovej.
Dobré je spodok cesta poprepichovať vidličkou, aby sa nenafúklo. Fazuľe by malo byť viac :)
- Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 st. C na cca 20 min.
- Do upečeného korpusu vlejeme premiešanú plnku a pečieme cca 30 minút. Ja som stiahla teplotu na 180 st. C, ak by sa vám zdalo, že okraje hnednú, treba ich prikryť alobalom a piecť ďalej. Dopekáme cca 20 minút.
- Hotový som ho ešte poliala javorovým sirupom, a môže sa podávať aj s vanilkovou zmrzlinou:)