Pekanovo-orechové koláčiky s marcipánovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: archaa

K tradičnému a obľúbenému vianočnému pečivu som aj tento rok pridala zopár "nováčikov" a opäť som urobila dobre. K citrónovým tyčinkám pribudli aj tieto koláčiky z pekanových orechov s neodolateľnou marcipánovou plnkou do ktorej som pridala aj čučoriedkový džem...musíte ochutnať...aj keď troška pracná práca, no určite stojí za to..veď uvidíte. Pekanové orechy rozhodne nie sú cenovo najlacnejšie, preto ak nechcete investovať určite sa nič nestane ak ich nahradíte klasickými vlašskými

40-50
porcií
15 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a necháme aspoň hodinu v chlade odpočívať (odporúčam aj celú noc). Potom ho vyberieme a necháme pri izbovej teplote trocha zmäkknúť. Cesto by malo byť ešte zachladené ale natoľko zmäkknuté, aby ste s ním mohli pracovať... V tom čase si pripravte plnku podľa 3. bodu.
  2. Tak teda cesto rozdelíme na 45-50 kusov a z každého kúska vyformujeme guličku veľkosti vlašského orecha. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Pekanové orechy si krátko opražíme na suchej rozohriatej panvici, necháme vychladnúť a najemno ich nasekáme. Marcipán nakrájame do misky, pridáme nasekané orechy, džem a vypracujeme hmotu, ktorú tiež na chvíľu necháme zachladiť v chladničke.
  4. Guličky na plechu prstami trocha "roztvoríme", aby sme do stredu mohli položiť guličku, ktorú vyformujeme z plnky... Malo by to vyzerať takto:
  5. Guličky cestom dobre uzavrieme a z toho celého znova vytvarujeme guličky. (Ak sa vám cesto príliš lepí na prsty, trocha si ich potrite olejom)
  6. Teraz na vrch každej guličky vtlačíme polovicu orecha.
  7. Pečieme ich v rúre na 160 stupňov asi 15 minút do zlatohneda. Po upečení necháme vychladnúť a pofŕkame čokoládovou polevou... Koláčiky jedna báseň... Ak marcipán milujete, tak neváhajte vyskúšať..