Pekáč plný prekvapení
Autor receptu: bedka
Tento recept robievam často a vždy je iný, podľa sezónnej zeleniny. Námet je od Jitky z
Těšetíc.
8 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Ošúpeme zemiaky, pokrájame na kocky a osolíme. Patizón (alebo cuketu, príp.karfiol - predvarený. Podľa toho, čo máme.) ošúpeme, pokrájame na kocky, posolíme a dáme "vypotiť". Diétnu salámu a ošúpané špekačky tiež pokrájame na kocky.
- Dno pekáča potrieme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, potom vrstvu špekačiek, vrstvu patizónu, vrstvu salámy a na vrch opäť vrstvu patizónu. Kľudne sa to môže ukladať aj v inom poradí a inom množstve. Tentokrát som mala veľa patizónu, ktorý som chcela minúť.
Šľahačkovú smotanu zmiešame s vajcami a koreninami a vylejeme na poslednú vrstvu.
- Pekáč zakryjeme alobalom a dáme do rozohriatej rúry na 20 minút, pečieme na 200°C. Potom dáme alobal dolu a pečieme do zmäknutia zeleniny a kým vrch trošku nezhnedne.
Pečenie mi trvalo približne hodinu. My sme k tomu mali zeleninový šalát z rajčín, papriky a cibuľky.