Syrové pečivo

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Úžasne chutné pečivo, ktoré odporúčam každému, kto má rád plesňový syr, čiže Nivu, alebo iný podobný syr s modrou plesňou. Pečivo je ľahučké, cesto mäkké s úžasným, jemne chrumkavým povrchom.

14 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miskei najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme jogurt, bielok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl pridávame podľa potreby postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky len krátko vymiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 30 minút kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Potrebujeme hrudkovitý tvaroh a plesňový syr. Keby ste dali len plesňový syr, tak by ste ho museli dať veľa a bolo by to podľa mňa nielen pridrahé, ale aj prislané :-) Takto v kombinácii s tvarohom je to výborné. Plnka je dosť šťavnatá a aj chuť plesňového syra cítiť viac než dosť :-)
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik hrúbky cca 6-7 mm. Natrieme ho najprv troškou oleja a následne rovnomerne navrstvíme tvaroh, ktorý hneď aj dobre osolíme. Nakoniec na tvaroh porozkladáme kúsočky/plátky syra.
  4. Cesto opatrne, zľahka skrútime do závinu. Zo závinu ostrým nožom nakrájame trochu širšie trojuholníky, ktoré poukladáme trocha ďalej od seba na plech s papierom. Napokon ich natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom a posypeme rascou a hrubozrnnou soľou :-) Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na 25 min. Treba si to pre istotu sledovať.
  5. A tu je už krásne upečené pečivko :-)
  6. Pečivo je úžasné! Na povrchu s veľmi chutnou chrumkavou kôrkou :-) Rasca a hrubozrnná soľ dodajú pečivu ešte lepšiu chuť. Prajem dobrú chuť !
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com