Pečivo aj na Veľkú noc (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Kedže deti radi pomáhajú, tak sme si spravili s dcérkou pekné popoludnie pri takejto zábavke:)) Cesto je spravené v pekárničke a inšpirovala som sa receptom a nápadom na stránke dáma.cz.... (a mačička je už náš nápad)

11ks
porcií
80-90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. ...
  2. Suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, žĺtok)
  3. Potom pridáme sypké suroviny, nasypeme múku a do jedného rohu dáme vanilkový cukor, do druhého štipku soli, do ďalšieho rohu kryštálový cukor a do posledného citrónovú kôru.
  4. Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
  5. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. A ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky, podľa potreby (ale nebolo treba)
  6. Po skončení programu dáme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
  7. A takto rukami vyvaľkáme (dcérka s radosťou pomáhala) ;-)
  8. Jeden koniec stočíme a vytvarujeme zobáčik.
  9. Očko správíme z klinčeka a druhú stranu stočíme opačne.
  10. Vytvarujeme krídelko a nožnicami troška zastrihneme.
  11. Ostali tri šuľky, tak sme spravili aj mini veniec.
  12. Pečivo nechať ešte pokysnúť 20-30 minút pod utierkou a potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a veniec posypeme makom alebo podľa chuti mandľami.
  13. A dáme piecť do vyhriatej rúry cca 180°C 15 - 20 minút. Pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 20 minút. Po upečení preložiť z plechu a môžu sa potrieť ešte horúce, cukrovou vodou.
  14. Z tohto cesta, sme minule vyskúšali aj vianočku a mačičku:) (z dvojnásobnej dávky)
  15. Prajeme dobrú chuť!