Pečený zubáč so zeleninou
Autor receptu: eraserhead
Zubáč má veľmi kvalitné mäso, preto na jeho prípravu použijeme iba prvotriedne suroviny.
Neznížte sa kôli lenivosti k rôznym zvetraným koreniacim zmesiam. Nedávno som počul
jedného šéfkuchára v paláci ako tieto veci nazýva "civilizačným ochorením", a v slovenskej
gastronómii neveští nič dobré ak sú týmto ochorením postihnutý aj "šéfkuchári"
4 porcie |
10 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Rybu dôkladne osušte.
Jemne osoľte, pridajte šťavu z pomaranča, olivový olej, nahrubo popučené korenie, zopár koliesok cibuľky a kôpor. Filety dôkladne ponatierame zmesou a necháme odpočívať kým si pripravíme zeleninu.
- Baklažán a cukinu nakrájame na asi centimetrové kolieska, cibuľku na kolieska, rajčiny na štvrťky, bazalku ručne natrháme na kúsky. Všetko jemne osolíme a koreníme práve namletým čiernym korením. Hojne polejeme olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C a 35-40 minút.
- Keď ubehlo 25 minút, pridáme do rúry na samostatnom podnose filety (tekutinou z marinovania môžeme poliať zeleninu. Rybu spolu so zeleninou dopečieme (rybu pečieme 10-15 minút v závislosti od veľkosti)
- Pre deti ktorým "nevonia" tvar ryby spravíme takúto verziu. 1 filet najemno nasekáme nožom jemne solíme a koreníme a s pridaním rozpučených vločiek vytvarujeme guľky ktoré obalíme v nahrubo nasekaných vločkách. Pečieme spolu s ostatnou rybou a zeleninou